Foto: Printscreen/YouTube/Pancevo RTV, Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da je bivša direktorka Tehničke škole "23. maj" u Pančevu, Nataša Zečević, smenjena zbog "nezakonitog imenovanja pomoćnika direktora i nezakonitog trošenja para". Sa druge strane, profesorka Zečević ubeđena je da je odluka o njenom smenjivanju isključivo političke prirode.

„Ona ima finansijske prekršaje koji su davno bili za smenu i nemoj da se pravi Toša. Ja nikoga nisam smenio za džabe. Mi sada disciplinujemo, ja sam otkrio četiri-pet mojih ekonomskih savetnika koji su pravili namerne faulove. Koleginici je bila finansijska. Nigde ne idem đonom, nego idem na osnovu zapisnika inspekcije“, kaže Šarčević.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

U prvi mah Šarčević nam je obećao i „skraćene verzije izveštaja Inspekcije“, ali ih ipak nismo dobili.

„Dokumentacija je službena i nalazi se u Prosvetnoj inspekciji“, rekao nam je na kraju ministar Šarčević.

„Neću se praviti Toša“

Profesorka Zečević za naš portal kaže da ne želi da ulazi u polemiku sa ministrom, ali i dalje ostaje pri tvrdnji da je smenjena isključivo zbog svog političkog angažmana u Stranci slobode i pravde.

„Bilo kog prekršaja svakako nije bilo svesno, a pitanje je da li ga je bilo uopšte“, kaže profesorka Zečević.

Foto: Printscreen/YouTube/Pancevo RTV

Ona smatra da institucije treba da daju sve odgovore i da će, ukoliko se na kraju dokaže neki njen prekršaj, ona odgovarati i da se „neće praviti Toša“.

„Mislim da su oni u svim pretpostavkama pogrešili, pitaćemo sud. Čekamo institucije i sve ćemo dokazivati kroz institucije“, kaže profesorka Zečević.

Ona je uverena da su razlozi za njeno smenjivanje isključivo političke prirode i da su sve zamerke koje postoje izvučene kako bi se ta smena na kraju izvela i opravdala.

Povodom izbora Zorice Prpe za njenu pomoćnicu, ona tu ne vidi ništa sporno, jer je, kako i u Zakonu piše, izabrana iz redova zaposlenih.

„U rešenju o mom razrešenju se kaže da sam zaposlila nezaposlenu, iako je Zorica Prpa bila zaposlena u školi od 2013. godine sa 100 posto norme, a u školskoj 2019./2020. je bila zaposlena na radnom mestu psiholga sa 50 posto norme. To je potpuno ignorisano. Ona se računa kao nezaposleno lice, iako je zaposlena u školi sa 50 posto. Pitam se, da li u svojim fantastičnim statistikama o smanjenju nezaposlenosti i Vlada tako računa da su nezaposleni svi koji nemaju punu normu?“, objašnjava profesorka Zečević.

Kada je reč o optužbama za nenamensko trošenje novca, ona podseća da još od februara postoji prijava koju je pokrenuo Grad Pančevo. Reč je o sredstvima namenjenim za izradu rasporeda časova i reprezentaciju škole. Tim povodom, čeka se zvanična odluka nadležnih institucija.

„Ta krivična prijava je podneta u februaru, oni su mene ostavili da do oktora budem direktor, nisu me uhapsili. Ostavili su mogućnost da ja i dalje zloupotrebljavam položaj. Mislim da to ne pije vodu“, smatra naša sagovornica.

Ona tvrdi da je za krivičnu prijavu saznala tek u junu, iz lista „Kurir“.

„Zahvalna sam im na tome, jer ne bih ni znala da protiv mene mesecima postoji krivična prijava“, kaže naša sagovornica.

Inače, Nataša Zečević smenjivanje sa mesta direktorke povezuje sa angažmanom u Stranci slobode i pravde. Tvrdi da pre toga nije bilo nikakvih zamerki na njen rad.

“Svi moji problemi počinju od trenutka kada sam javno istupila i postala član Stranke slobode i pravde i prihvatila da vodim odbor u Pančevu. Prvih pet godina mandata nismo imali nikakvih prijava, ni roditelja ni učenika, ni anonimnih prijava. Anonimne prijave su počele da stižu u poslednjih godinu i po dana, od kako je osnovan odbor SSP u Pančevu. Bilo je mnogo prijava, ne znam tačno ni broj”, rekla nam je profesorka u ranijoj ispovesti.

Sve prijave su, tvrdi profesorka Zečević, bile čudne i nisu bile dovoljno konkretne. Veruje da ne potiču niti od kolega, niti od roditelja, već iz redova Srpske napredne stranke.

Podrška kolektiva

 

Povodom slučaja profesorke Zečević, oglasio se i kolektiv škole. Ovo saopštenje prenosimo vam u celosti:

Povodom neopravdane smene Nataše Zečević sa mesta direktora Tehničke skole ,,23.maj“, Pančevo, mi, zaposleni u ovoj ustanovi izražavamo protest protiv ovakvog načina smenjivanja koleginice koja se u prethodnih šest i po godina, koliko je bila na ovoj poziciji, pokazala kao veliki profesionalac, posvećen direktor i dobar kolega.

Nataša Zečević je smenjena uz nejasno obrazloženje, a nama zaposlenima se tim povodom niko i nije obratio. Kao direktor škole, Nataša Zečević, proširila je broj obrazovnih profila, dobila 2017. godine najvišu ocenu na eksternoj evaluaciji Ministarstva prosvete, ušla u veliki broj projekata sa institucijama u zemlji i inostranstvu i podigla kvalitet rada naše škole na svim nivoima. Bili smo svedoci višemesečnih poseta raznih inspekcija koje, prema našim saznanjima i potvrdama Školskog odbora, nisu našle nepravilnosti u radu direktora i rukovodstva škole. Takođe smo bili svedoci i neopravdane medijske hajke na direktorku Zečevic tokom ove godine, koja je mogla da naruši ugled i naše škole i sveg onog truda koji smo zajedno sa njom uložili da bi Tehnička škola ,,23.maj“ postala ono što jeste – kvalitetna i moderna srednja stručna škola.

Zbog neopravdane smene direktorke Zečević i napada na našu školu, članovi Školskog odbora su u utorak, 6. oktobra dali ostavku na ovu funkciju kao izraz ličnog protesta.
Izražavamo svoj protest zbog nepoštovanja odluke kolektiva škole i Školskog odbora koji su većinski izabrali Natašu Zečević za direktora škole.

Pitamo se na osnovu čega je novopostavljena v.d. direktora kompetentna za ovu poziciju s obzirom na to da nikada nije bila na rukovodećoj poziciji i da dolazi iz nastave iz osnovne škole čije se funkcionisanje veoma razlikuje od funkcionisanja srednje stručne škole, a pogotovu škole kao što je naša, sa 4 područja rada, 12 različitih obrazovnih profila i 900 učenika. Smatramo da smo opravdano zabrinuti za to kako će škola dalje funkcionisati i koliko će se ova neopravdana smena odraziti na sve aspekte života i rada škole. Zbog svega ovoga zahtevamo od odlazećeg ministra Šarčevića da preispita svoju odluku I poništi razrešenje.

Još jednom, izražavamo nepodeljenu podršku koleginici Zečević. Takođe, mi kao posvetni radnici i uzori našim đacima, smatramo da je naša dužnost i moralna obaveza da branimo slobodu mišljenja i iznošenja sopstvenog stava kao suštinskog izraza integriteta i dostojanstva ličnosti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare