Svi osmaci koji su samostalno počeli sa pripremama za prijemni ispit za srednju školu, od sutra mogu kupiti zbirke zadataka za završni ispit, koje će im znatno olakšati prelaženje gradiva iz prethodnih razreda. Oni koji se "ozbiljnije" pripremaju za polaganje testa, počeli su sa privatnim časovima iz srpskog i matematike koji su od ove godine poskupeli za 20 odsto ili sa odlaskom na grupne pripreme koje koštaju i do 18.000 dinara mesečno. S druge strane, na besplatne radionice koje organizuju škole moraće da sačekaju do maja.

Posle božićnih praznika mali maturanti obično počinju sa „ozbiljnijom“ pripremom za prijemni ispit, mada ima i onih koji se već od septembra, uporedo sa školskim obavezama, podsećaju gradiva iz prethodnih razreda.

Od sutra su u prodaji i zbirke zadataka za pripremu učenika osmih razreda za završni ispit. Zbirke iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika sadrže po 450 zadataka, dok zbirka zadataka iz pet izbornih predmeta sadrži po 120 zadatka po predmetu, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo.

Sve tri zbirke zajedno koštaju 1.600 dinara i učeniku znatno olakšavaju savladavanje gradiva, jer će slični zadaci biti na završnom testu.

Mnogi roditelji se, pak, odlučuju i na uzimanje privatnih časova iz srpskog jezika i matematike, a za takvu pripremu izdvajaju pozamašnu sumu novca.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudeći po objavljenim cenama, ove godine privatni časovi za srednjoškolce poskupeli su od 10 do 20 odsto, pa tako jedan čas u trajanju od 45 minuta košta oko 1.500 dinara u proseku, ali ima nastavnika koji naplaćuju i 1.200 dinara.

Ukoliko dete ima dvočas, roditelj mora da izdvoji do 3.000 dinara samo tog dana. Kroz takvu „praksu“ prolazi naša sagovornica i majka jednog osmaka koji se uveliko priprema za Treću beogradsku gimnaziju.

Jelenin sin ide na privatne časove iz matematike i srpskog. U planu je, navodi, da tako nastavi do marta, a potom će ići na besplatnu pripremnu nastavu koju organizuje škola. Pred sam prijemni, kaže, uzeće još desetak časova kako bi dečak obnovio gradivo.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

„Mislim da ne postoji roditelj koji ne šalje dete na privatne časove kako bi se što bolje pripremio za prijemni ispit. Moj sin, da se on pita, ne bi išao na privatne časove. Ali mi je najsigurnije kada gradivo prođe sa nastavnikom kod kuće. Što se tiče grupne pripreme u gimnaziji, to je zaista sjajna stvar za sve roditelje što se tiče finansija, ali ne baš i za sve učenike, posebno za one koji ne slušaju na času“, ističe Jelena, majka budućeg srednjoškolca.

Priznaje da su časovi skupi, ali da su stvar izbora svakog roditelja.

„Moja kuma, recimo, ne želi da plaća detetu privatne časove. Njena ćerka svakodnevno prelazi po dve-tri lekcije, sada će imati i zbirku sa zadacima, te će joj biti lakše, a na grupnoj pripremi može da pita nastavnike sve što joj nije jasno. Moj Andrija nije tako disciplinovan, a kako želi da upiše jednu od jačih gimnazija u Beogradu, zaista mora dobro da se pripremi“, ističe ona.

Sve više oglasa za privatne časove

Na internetu su sve češći oglasi nastavnika i profesora koji nude svoje usluge osmacima za pripremu prijemnog ispita za srednju školu.

Moguć je dolazak na adresu, ali i kod nastavnika, dakle sve po dogovoru.

PROČITAJTE JOŠ:

S druge strane, na internetu je moguće pronaći projekte za besplatnu onlajn pripremu za završni ispit za koje se prijavi dobar broj đaka, što i ne čudi kad su, mahom svi tinejdžeri često za laptopom ili pametnim telefonom.

Takav je, recimo, projekat Mala-matura.com koji je nastao pod pokroviteljstvom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS. Učenicima su na raspolaganju onlajn kursevi iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

Grupne radionice

A postoje i privatne grupne radionice koje su, možda, isplativije za roditelje nego individualni privatni časovi. Svakako, sve zavisi koliko časova je potrebno detetu.

One koštaju od 10.000 do 18.000 dinara za program od mesec dana. Program se pohađa uglavnom vikendom u manjim grupama, a uz tu cenu budući srednjoškolci dobijaju zbirke i testove za vežbanje koje prave sami nastavnici odnosno predavači.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Kao što smo istakli, školarci za predstojeću maturu mogu da se spremaju i besplatno u školama koje pohađaju, a osim toga brojne organizacije, ali i lokalne samouprave organizuju neposrednu ili onlajn pripremnu nastavu.

Tako je, na primer, Kancelarija za mlade beogradske opštine Čukarica prošle godine organizovala besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature sa željom da se čukarički osmaci što bolje pripreme za polaganje predstojećeg završnog ispita.

BONUS VIDEO: Maturanti polagali ispit iz srpskog/maternjeg jezika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar