Sutra počinje polaganje završnog ispita za osmake, a polaganje testova trajaće do 23. juna. Rešavanje zadataka iz srpskog, matematike i izbornog predmeta, nažalost, može da bude prekinuto čestim dojavama o bombama u srpskim školama. Ministarstvo prosvete je zato, kao i prošle godine, svim direktorima osnovnih škola uputilo dopis u kom, između ostalog, piše kako treba da reaguju u slučaju da u toku polaganja prijemnog ispita stigne dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u toj ustanovi.

Ovogodišnja mala matura počinje sutra polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nastavlja se dan kasnije polaganjem matematike i završava se 23. juna polaganjem izbornog predmeta.

Testovi se polažu u matičnim osnovnim školama, a polaganje će sva tri dana trajati po dva sata – od 9 do 11 časova.

Ministarstvo prosvete je, kao i svake godine, svim direktorima škola uputilo dopis o uspešnom sprovođenju završnog ispita.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

U dopisu u koji je Nova.rs imala uvid, navodi se da se od direktora škola očekuje da prilikom organizacije i sprovođenja završnog ispita postupaju u skladu sa Zakonom i procedurama utvrđenim Stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2022/2023. godinu.

U dopisu se, između ostalog, objašnjava kako direktori treba da postupe u slučaju „neplaniranih situacija“, a koje se tiču zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih u školama.

„Podsećamo direktore na ažurno praćenje isključivo službenih mejlova (dobijenih od Ministarstva prosvete) i informacija koje budu stizale tokom svih dana završnog ispita“, piše, između ostalog, u dopisu.

Dodaje se da sve aktivnosti toga dana treba planirati i realizovati u saradnji sa nadležnim predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

„U slučaju neplaniranih situacija, obraćate se predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i predsedniku okružne komisije odmah po dobijanju saznanja o neplaniranim situacijama, odnosno bez odlaganja. U cilju mera prevencije, obavestiti učenike da na završni ispit ponesu isključivo pribor i stvari predviđene Uputstvom za učenike i roditelje, radi efikasnije kontrole ulaska u školu i prostor za polaganje“.

Pročitajte još:

Navodi se da je ulaz i izlaz učenika iz škole kontrolisan i da se obavlja samo na jednom mestu.

„Veoma je važno da se pre polaganja završnog ispita iz prostorija u kojima se polaže, kao i iz hodnika, iznesu svi predmeti koji ne pripadaju prostoru, odnosno koji nisu neophodni za realizacij uzavršnog ispita“, piše u dopisu Ministarstva prosvete.

Matematicki fakultet
Matematički fakultet Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Provera službenih mejlova, temperatura prostorije, hemijske olovke…

U dopisu koji je dostavljen svim osnovnim školama, navodi se, između ostalog, da svi zaposleni odgovorno pristupe aktivnostima tokom realizacije završnog ispita.

„Podsećamo direktore da obezbede po dve plave hemijske za svakog učenika, kao i dovoljan broj rezervnih hemijskih olovaka. Imajući u vidu vremenske prilike – visoke temperature koje su najavljene za naredne dane, kada se realizuje završni ispit, molimo škole da se angažuju kako bi omogućile učenicima što prijatnije uslove za vreme izrade testova“.

Napominju da je potrebno dobro provetriti prostorije, odnosno učionice u kojima se polaže ispit i da je potrebno obezbediti dovoljne količine sveže pijaće vode za sve učenike.

„Ukoliko procenite da je neophodno, uključiti i predstavnike nadležnih institucija Ministarstva zdravlja“, ističe se u dopisu Ministarstva prosvete, a u koji je redakcija Nova.rs imala uvid.

BONUS VIDEO: Srednja škola u Novom Sadu čeka na fiskulturnu salu više od decenije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar