Foto: Shutterstock

Od ponedeljka će na onlajn nastavu najverovatnije preći i niži razredi osnovnih škola, rekla je premijerka Srbije Ana Bnrabić nakon današnje sednice Kriznog štaba. Roditelji osnovaca su ovim ostali zatečeni, a kao najveći problem navode to što moraju na posao, pa decu neće imati ko da čuva, ni da ih motiviše da fokusirano prate nastavu putem računara.

Stevan, čiji sin pohađa prvi razred osnovne škole kaže da ga je današnja odluka ostavila zatečenim.

„Potpuno smo šokirani i ja i žena. Mislili smo da se stvar unormaljuje, dete nam je krenulo na treninge aikida, malo smo poleteli…a sad šok“, priča za Nova.rs.

Povezane vesti:

S obzirom da sa tim može samo da se pomiri, kaže da će supruzi predložiti da sa sinom ode na Zlatibor, jer dete odatle može da prati onlajn nastavu.

„Ako već fizički ne mora da bude na času, neka bude makar na čistom vazduhu“, zaključuje.

Saša iz Beograda se pita šta da rade roditelji koji rade i nemaju pomoć sa strane.

„Šta da rade? Da ostave dete samo kod kuće?! Da li oni očekuju da dete od osam i po godina ima toliko svesti i disciplinu da četiri časa odgleda, a da ga niko ne kontroliše?“, pita u neverici.

Ovaj otac osnovca objašnjava da i je ranije, kada su on i supruga bili kod kuće, bilo problema da dete održi pažnju dok traju časovi.

„Ovako, u praksi očekujem da me posle posla sačeka zakrvavljenih očiju od igranja X boxa i bez urađenog domaćeg zadatka“, kaže rezignirano.

Poručuje da razume potrebu da se epidemija stavi pod kontrolu, kao i oštrije mere koje se donose, ali da „na roditelje dece osnovaca koje niko nema da pričuva ovog puta niko nije mislio“.

Sofija kaže da je nastava u poslednjih godinu dana bila „zaista tragična“.

„Deca su sluđena, gradivo za ovaj vid nastave preobimno, a roditelji su preuzeli posao učitelja i nastavnika“, ocenjuje.

Kaže da osim toga što mnogi roditelji nemaju nikog kome bi mogli da povere čuvanje dece u radno vreme, porodice koje imaju dvoje ili više dece, imaju problem i da obezbede računare.

Foto: Nemanja Jovanović

„Ne mogu da zamislim ni kako bi deca mogla sama od kuće da prate nastavu. Verovatno će igrati igrice, jer su bez ikakve kontrole“, kaže.

Povezane vesti:

Nataša, čiji sin ide u četvrti razred, još uvek se nada da će Krizni štab preinačiti ovu odluku do ponedeljka.

„Kako bi to moglo da izgleda videli smo za vreme vanrednog stanja, kada smo svi u kući onlajn radili, a tada je u onlajn vrtić išao i mlađi sin“, priseća se.

Dodaje da nije sigurna kako će ovo funkcionisati.

„I suprug i ja radimo. Ne znam kako će sin da nam bude sam kod kuće i kako će i da li će da prati onlajn nastavu u takvim uslovima“, objašnjava.

Smatra da su deca već mnogo izgubila za vreme vanrednog stanja i sada gube časovima od 30 minuta, ali makar idu u školu.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da od sutra, pa sve do ponedljka, osim prehrambenih prodavnica, pumpi i apoteka gotovo ništa neće raditi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram