Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Uprkos tome što je medicinski deo Kriznog štaba tražio da mere zatvaranja traju dve nedelje, odlučeno je da kafići i resotrani budu zatvoreni samo pet dana. Epidemiolg Predrag Kon kaže za Nova.rs da to nije dovoljno i da će nastaviti da instistira na tome da stroge mere duže ostanu na snazi.

„Od večeras se sve zatvara, pa ćemo od ponedeljka videti. Radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, sve ono što je neophodno za koliko toliko normalan život“, rekla je premijerka Ana Brnabić nakon današnje sednice Kriznog štaba.

Ona je tom prilikom istakla da je u pitanju „kompromisno rešenje“ jer je medicinski deo Kriznog štaba tražio da mere, koje će biti na snazi samo pet dana, traju najmanje dve nedelje.

Povezane vesti:

Na pitanje Nova.rs da li je zadovoljan „kompromisnim rešenjem“, dr Kon kaže za Nova.rs da je napravljen pomak.

„Nije sada vreme za zadovoljsto ili nezadovoljstvo.  Sada je svakako važno da su nas čuli“, kaže epidemiolog.

Podseća da će se u pondeljak odlučivati o tome šta će ostati na snazi.

„Nastavićemo da insistiramo na tome da oštre mere budu produžene“.

Kon je nakon sednice rekao i da će kazne za prekršioce mera morati ozbiljnije da se pojačaju, a jedna od ideja je i društveno korisni rad, prenosi Blic.

„Kazne za prekršioce će morati obziljnije da se pojačaju, između ostalog postoji ideja i da se oni koji su na tim nelegalnim skupovima i žurkama budu obavezo testirani i da nakon toga, kada se otkrije da je neko pozitivan, bude vrlo jasno i kažnjen“, rekao je epidemiolog.

To je jedna od mera koja će se, kako se nada, realizovati.

„Bila je priča i o društveno korisnom radu. Oni koji se žale, ima jako puno posla u kovid bolnicama, i onih koji ne zahtevaju medicinsko znanje. To se ozbiljno razmatra. Recimo nošenje plinskih boca zahteva fizičku sposobnost, a u pitanju su uglavnom mlađi ljudi“, poručio je Kon.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare