Meštani u Rakiti uklanjaju cevi iz reke Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Presudom Upravnog suda kojom je poništeno rešenje Ministarstva zaštite životne  sredine, a nakon tužbe investitora "Mala hidroelektrana Zvonce", utvrđena je  isključivo povreda pravila postupka, a sud nije ni ulazio u ocenu činjeničnog stanja, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI.

Upravni sud je presudom donetom 8. septembra 2020. godine usvojio tužbu investitora „Mala  hidroelektrana Zvonce“ iz Beograda, kojom je poništio rešenje Ministarstva za zaštitu  životne sredine 4. aprila prošle godine i  predmet  vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje, navodi RERI.

„Rešenjem je utvrđeno da je investitoru zabranjeno izvođenje radova u suprotnosti sa  izdatim uslovima zaštite prirode te mu je naloženo da u roku od 20 dana od prijema rešenja  cevi ukloni iz korita za veliku vodu, odnosno, korito vrati u pređašnje stanje“, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, presudom je rešenje poništeno iz proceduralnih razloga, odnosno, iz razloga što su  povređene odredbe koje se odnose na rokove dostavljanja i postupanja nadležnog  inspektora Ministarstva zaštite životne sredine, a što je prethodilo donošenju rešenja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Upravni sud je presudu doneo zbog povreda pravila postupka, pri čemu nije cenio  zakonitost rešenja u materijalno-pravnom smislu, odnosno, nije ulazio u ocenu činjeničnog  stanja donetog rešenja, van navedenih proceduralnih nedostataka. Rečju, sud nije  raspravljao o samoj odluci da se cevi izvade iz korita reke i nije takvu odluku ocenio  nezakonitom“, objašnjava RERI.

Najava ministra Gorana Trivana, da će izjaviti žalbu na navedenu presudu, predstavlja populistički i pogrešan potez, koji će samo produžiti pravnu neizvesnost i trajanje čitavog  postupka.

Naime, kako se navodi, odredbama Zakona o upravnim sporovima nije ni  propisana mogućnost podnošenja žalbe u upravnom sporu, pa je jedino moguće  podnošenje vanrednog pravnog sredstva Vrhovnom kasacionom sudu, kojim bi samo bilo  produženo trajanje čitavog upravnog postupka, umesto da se vraćanjem predmeta  prvostepenom organu i otklanjanjem formalnih nedostataka, omogući prvostepenom  organu da, u što kraćem roku, donese novo rešenje istovetnog sadržaja sa ovde osporenim  rešenjem.

Foto:Ne davimo Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar