Rakita vadjenje cevi
Foto: Twitter/Dobrica Veselinović

Nakon što je Upravni sud poništio rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o vađenju cevi iz Rakitske reke i predmet vratio na ponovno odlučivanje, iz Ministarstva kažu za Nova.rs da će svoju odluku ponoviti.

Upravni sud u Beogradu presudio je 8. septembra da Ministarstvo životne sredine mora ponovo da odluči o žalbi investitora male hidroelektrane „Zvonce“ zabranu izvođenja radova.

Na pitanje koji su sledeći koraci koje će u ovom slučaju preduzeti iz ministarstva poručuju da će postupiti po nalogu suda.

„Ponovo ćemo doneti odluku o žalbi investitora na zabranu izvođenja radova, uz poštovanje svih procedura koje je sud naložio“, poručuju iz Ministarstvo životne sredine za Nova.rs.

Povezane vesti:

Navode da je njihova drugostepena odluka odbijena samo iz proceduralnih, ne i suštinskih razloga, što će ovog puta biti otklonjeno.

U presudi koja je doneta 8. septembra navodi se da je tužba investitora osnovana jer Ministarstvo zaštite životne sredine nije pravilno tumačilo rok za podnošenje primedbi na Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a na osnovu kog je doneto rešenje kojim se ovoj MHE zabranjuje izvođenje radova.

Ministarstvo je žalbu investitora na rok za primedbe odbilo kao neosnovanu, što je Upravni sud u Beogradu sada ovom presudom poništio i vratio na ponovno odlučivanje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine je početkom 2019. zabranilo dalju izgradnju MHE Zvonce i naložilo investitoru da sanira štetu načinjenu ukopavanjem cevovoda suprotno uslovima zaštite prirode. U rešenju se navodi i da je na desnoj obali u visini vodozahvata došlo do klizišta, dok je na delu leve obale uništena vegetacija, podseća CINS.

Tada je u primedbi na zapisnik inspektora navedeno da su njegove tvrdnje paušalne i netačne, da se radovi odvijaju u skladu sa uslovima zaštite prirode, te da Ministarstvo donosi odluku koja, između ostalog, čini veliku materijalnu štetu MHE Zvonce.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram