Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Presude Upravnog suda nama ništa ne znače. Takve odluke ja cepam, jer Upravni sud krši time zakon, kaže za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnik Inicijative “Odbranimo reke Stare planine” i potvrđuje da je Upravni sud poništio rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o vađenju cevi iz Rakitske reke. 

Jovanović ističe da su cevi za izgradnju mini-hidroelektrane u Rakitskoj reci „položene u veliku vodu što je suprotno zakonu o vodama“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Podseća da je takva situacija bila i u Pakleštica pre dve godine kada je Upravni sud presudio u korist investitora, koji je hteo da gradi MHE na reci Visočici.

Tada se, prema njegovim rečima, resorni ministar Goran Trivan žalio na takvu odluku i onda je Vrhovni kasacioni sud presudio u korist reke i poništio odluku Upravnog suda.

On najavljuje da će i Incijativa kojoj pripada pokušati preko organizacija sa kojima sarađuje da se žali na ovu odluku sudu.

„Ministar Trivan ima još vremena da se žali i na ovu odluku i ode sa funkcije jednim lepim gestom. Čak i da se to ne desi i da ne bude poništena ova odluka Upravnog suda, to neće da proradi. Skupićemo se ponovo i nećemo dozvoliti da MHE u Rakiti počne da radi. To se neće desiti da ne znam koji sud donese ne znam kakvu odluku“ kategoričan je Jovanović.

Podseća da se slučaj Rakitske reke nalazi i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Rešenje koje je poništio Upravni sud je odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine da se zabrane radovi na izgradnji mini-hidroelektrane u Rakiti. Tim rešenjem je investitoru još pre više od godinu dana naređeno da izvadi cevi iz Rakitske reke.

Pošto to rešenje nije izvršavano mesecima, građani Rakite uz brojne aktiviste iz cele Srbije organizovali su akciju vađenja cevi mini-hidroelektrane iz reke. Tokom te akcije su probili dve cevi, i tako onesposobili cevovod.

 

Investitor: Očekujemo da Ministarstvo ukine zabranu gradnje

Upravni sud u Beogradu, kako je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, presudio je da Ministarstvo životne sredine mora ponovo da odluči o žalbi investitora male hidroelektrane Zvonce na rešenje kojim mu se zabranjuje izvođenje radova.

Presuda je doneta 8. septembra i u njoj se navodi da je tužba investitora osnovana jer Ministarstvo zaštite životne sredine nije pravilno tumačilo rok za podnošenje primedbi na Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a na osnovu kog je doneto rešenje kojim se ovoj MHE zabranjuje izvođenje radova. Ministarstvo je nakon toga žalbu investitora odbilo kao neosnovanu, što je Upravni sud u Beogradu sada ovom presudom poništio i vratio na ponovno odlučivanje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Goran Belić, vlasnik ove male hidroelektrane u izjavi za CINS kaže da očekuje da će u žalbenom postupku Ministarstvo da ukine svoje prvo rešenje kojim mu je zabranjeno izvođenje radova.

„Vi kad dobijete građevinsku dozvolu, vi izvodite radove po građevinskoj dozvoli. Ne može nijedan drugi inspektor da dođe i da te građevinske radove ocenjuje osim građevinskog inspektora“ navodi on.

Međutim, u presudi se navodi da iako je investitor sporio nadležnost inspektora zaštite životne sredine u ovom slučaju, sud je utvrdio da su ti navodi neosnovani.

Prema Belićevim rečima, ova presuda ne utiče na drugi postupak u kojem se odlučuje da li će MHE Zvonce biti poništena građevinska dozvola ili ne. Taj postupak se vodi pred Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i još uvek je u toku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare