Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Redakciji Jugmedije stigle su pretnje klanjem zbog objavljivanja teksta na albanskom, saopštio je danas taj portal.

Veliki broj uvrednjivih komentara na račun urednika i novinara tog medija objavljen je ispod teksta na Fejsbuku nakon objavljivanja saopštenja na srpskom i albanskom jeziku o projekciji filma „Svi smo različiti i lepi“, kojeg su napravili mladi Albanci iz Preševa, Vranja i Niša, pod okriljem UNHCR, povodom Svetskog dana izbeglica.

„Tekstovi su objavljeni juče, a ispod teksta na albanskom jeziku na Fejsbuk stranici, kao i na samom portalu, napisano je niz uvreda i pretnji. Traženo je i da se Jugmedija ukine i da se prikuplja peticija za ukidanje portala“, saopštila je redakcija tog medija.

Kako se ističe, članove redkacije su nazivali izdajicama i plaćenicima, a stavljane su i fotografieje amblema UČK.

„Ono što nas je najviše uplašilo je pretnja klanjem“, objasnila je glavna i odgovorna uredica Jugmedije Milica Ivanović.

Ona je istakla da je sama donela odluku o objavljivanju i na albanskom jeziku, sa željom da i mladi Albanci u Srbiji pročitaju tekst, jer Jugmediju, sa sedištem u Leskovcu, prati ceo jug Srbije.

Kazala je da je bila šokirana „najprostačkijim uvredama i pretnjama“.

„Pretnju klanjem sam krajnje ozbiljno shvatila“, naglasila je Ivanović.

Napomenula je da je pretnje klanjem prijavila policiji, ali da krajnju reč ima tužilaštvo.

„Poučena raninjim iskustvima s tim tužilaštvom kada su u pitanju novinari Jugmedije, ni u ovom slučaju ne očekujem krivično gonjenje, iako ovakva monstrurozna pretnja podleže Krivičnom zakoniku, član 138, tačka 3“, kazala je Ivanović.

Ona je istakla da su članovi redakcije tokom 12 godina oguglali na razne uvrede, ali ne i na pretnje i fizičke napade, kojih je bilo više puta.

***

BONUS VIDEO: „Dostojni“ ispred redakcije Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar