Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Razgovori o prevazilažnju problema neusaglašenosti statuta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta sa statutom Univerziteta u Beogradu biće nastavljeni nakon izbora novog patrijarha, izjavila je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

„Odlučili smo da je najprimerenije da se sačeka da se izabere novi patrijarh, imajući u vidu da su neki predstavnici Pravoslavno bogoslovskog fakulteta uključeni u procedure oko tog izbora“, rekla je Popović novinarima nakon sednice Senata Univerziteta u Beogradu, na kojoj je iznela informacije o radu Radne grupe koja radi na prevazilaženju ovog problema.

Navela je da je Radna grupa do sada održala četiri sastanka, a da će peti, koji će najverovatnije biti i poslednji, biti krajem februara.

Dodala je da je, osim sastanaka, postojala redovna komunikacija mejlom putem kojih su razmenjena mišljenja, te navela da su tokom rada prikupljene sve relevantne informacije i dokumenta koji bi mogli da pomognu u rešavanju problema.

Ocenila je da je komunikacija između članova Radne grupe bila dobra, ali da član te grupe, ispred Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, nije učestvovao na poslednje dve sednice, zbog obaveza koje ima u vezi sa pripremnim radnjama za biranje novog patrijarha.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Profesor Perić je pismeno podneo svoje primedbe i zapažanja, ali nacrt izveštaja koji je Radna grupa pripremila mora da bude rezultat usaglašenog rada svih njenih članova, što se očekuje da će se desiti nakon završenog postupka za izbor patrijarha. Radna grupa će se sastati i nadam se da ćemo onda imati zaokruženi dokument na osnovu kojeg će se pristupiti pregovorima“, rekla je Popović.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković rekao je da je stav tog fakulteta da Radna grupa nije ispunila njihova očekivanja.

Naveo je da je drugi sastanak, koji je održan 17. novembra prošle godine, bio plodotvoran i da je tada odlučeno da se nakon razmene predloga skicira nacrt za dalje razgovore, koji ne bi bili „vremenski oročeni“.

Foto: Printscreen Insajder.net

„To je bio dogovor na tom sastanku. Nakon toga, tek u periodu od 25. do 28. januara mi smo dobili neke predloge članova Radne grupe, a novi sastanak je bio zakazan za 1. februar. Nama se ne daje dovoljno vremena da sve predloge proučimo, a kamoli da damo smisleni odgovor“, rekao je on.

Naveo je da je na sastancima Radne grupe u februaru donet izveštaj, bez prisustva predstavnika Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.

„Ironija je u tome da se potpisuje član naše grupe kao neko ko stoji iza toga, a nije ni učestvovao u tome. U tom kontekstu, naša očekivanja nisu u potpunosti ispunjena, jer kada govorimo o tom radu očekujemo da to bude zaista konstruktivno, kao što je 17. novembra i predočeno, svi da damo svoje predloge i odgovorimo na njih, a da onda to bude zajednički stav“, rekao je Ranković.

Rektorka Popović je na to rekla da je profesor Perić sat vremena pre početka sednice prvog februara javio da iz zdravstvenih razloga ne može da prisustvuje.

„Ovo su jako važne stvari za Univerzitet, fakultet i naravno da će biti dovoljno vremena, ali broj činjenica koji se razmatraju u ovom slučaju je ipak ograničen. Radna grupa će izneti te činjenice i stavove oko njih, ali to ne znači da Radna grupa mora da ima potpuno ujednačen stav. Ako ne može da se usaglasi, izneće različite stavove pa ćemo mi onda o tome razgovarati i gledati kako ćemo dalje“, dodala je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar