Porfirije tvrdi da je otkaz profesoru Kubatu osnovan

Društvo 25. okt. 202011:14
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/TV Hram

Mitropolit zagrabačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da "pojedinci" u slučaju profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljuba Kubata koji je dobio otkaz, "vide osnov i šansu za eliminaciju" tog fakulteta iz akamedske zajednice, navodeći da se postupku prema Kubatu "ne može osporiti ni zakonitost, ni demokratičnost".

„Sveti ahrijerejski Sinod ima legitimno pravo na davanje i oduzimanje odobrenja za službu učenja na najvišoj teološkoj inistituciji koja je proistekla iz nedara Srpske pravoslavne crkve (SPC) i koja kao saosnivač i punopravni član Univerziteta u Beogradu takodje u potpunosti učestvuje u životu ove institucije“, rekao je mitropolit Porfirije za list Politika.

Mitropolit Porfirije koji je i predsednik Saveta PBF, rekao je da odluka Sinoda „nije doneta bez osnova“.

„Prema zaključku ovog tela, njoj je prethodilo dugotrajno anticrkveno i antifakultetsko delovanje dr Kubata, kojim je preko društvenih mreža, štampanih i elektronskih medija, kao na druge posredne i neposredne načine, nepovratno nanaeta šteta najvažnijoj institucijama i ugledu SPC“, rekao je mitropolit Porfije.

On je izrazio čudjenje „što iko pomišlja da je uopšte moguće da crkva vaspitanje sopstvenog podmlatka, budućih sveštenika, episkopa, veroučitelja i šire bogoslovsko-hrišćanske elite prepusti nekom drugom“.

Rektorski kolegijum Univerziteta u Bogradu je prethodno, posle otkaza Kubatu, saopštio da „nije u skladu sa propisima rešenje koje je dekan PBF uručio Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu“.

Kubat je, posle ovog saopšenja, izjavio da stavari idu u jako lošem pravcu ako iposle oglašavanja Rektorskog klegijumasa PBF „istraju u nameri da ga otpuste“.

„Ne znam da li je naš patrijarh siguran da je pametno da u vreme njegovog mandata Boslovski fakultet praktično dobrovoljno napusti Univerzitet“, rekao je Kubat, koji tvrdi da se njegovim otkazom prikrivaju „mnogo ozbiljniji problemi u Crkvi i na tom fakultetu“ o kojima je javno govorio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar