Komarac Foto:Tanjug/James Gathany/Centers for Disease Control and Prevention via AP

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci, potvrđen je kod više osoba u Srbiji, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, i navela da nadzor nad ovom groznicom još traje.

„Jedna osoba je iz Beograda, jedna osoba iz Južnobanatskog, jedna iz Južnobačkog okruga, dve osobe su ovde u Beogradu na lečenju. One imaju neuroinvazivnu formu bolesti. U 95 odsto slučajeva infekcija izazvana ovim virusom protiče lako, bez nekih teških komplikacija. Nažalost, u malom procentu kod osoba sa hroničnim bolestima javi se neuroinvazivna forma i onda te osobe imaju težu kliničku sliku“, rekla je Jovanović za Tanjug.

Ona je napomenula da je jedan slučaj virusa Zapadnog Nila registrovan na teritoriji Srbije, ali je virus doneo u državu posle boravka u Grčkoj.

Komarac Foto:Tanjug/James Gathany/CDC via AP

„Najveći broj slučajeva Groznice zapadnog Nila je registrovan u Grčkoj, zatim ide Španija, potom ide Italija. Jedan slučaj je registrovan u Francuskoj“, rekla je Jovanović.

Ona je podsetila da je nadzor počeo 1. juna i da je plan da traje do 15. novembra.

„Znamo da se groznica zapadnog Nila prenosi putem komaraca i da je najveća mera zaštite svih nas da u stvari budemo zaštićeni od ujeda komaraca, od uboda. Zato preporučujemo da se ne izlazi u prirodu u jutarnjim satima, i u sumrak, jer je tada aktivnost komaraca koji prenose virus zapadnog Nila u stvari najveća“,  rekla je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Kuleks pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Komarac Foto:Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Mere zaštite

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

Poželjno je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću
Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

Azijski tigrasti komarac Foto: Shutterstock

Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru
Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen


Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

Foto: Nova S/video

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije
U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.
Simptomi virusa Zapadnog Nila
Ovaj virus može da prođe bez ikakvih simptoma, međutim, neki simptomi su takvi da lako mogu da se pomešaju sa običnom prehladom, stomačnim ili virusom gripa.

komarac; komarci
Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Inače, simptomi groznice Zapadnog Nila javljaju se od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu:

groznice
glavobolje
mučnine
povraćanja

što ponekada može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka

Ti simptomi, kako navode iz Instituta, obično prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar