Baškim Ramosaj, Sava Janjić kombo
Foto: N1

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav. Radovi na izgradnji puta nisu nastavljeni jutros, kako je ranije najavio predsednik opštine Dečani.

Iguman Visokih Dečana je na svom Fejsbuku predstavio mapu obilaznice oko manastira, navodeći da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik Kosova Hašim Tači.

„Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine“, istakao je Janjić.

Radovi na putu od Dečana do crnogorske granice, koji su počeli pa stali 2018. godine, i koji su pre par dana obnovljeni, obustavljeni su na zahtev kosovske vlade.

Od ukupno 28 kilometara puta, pet prolaze unutar zaštićene zone manastira, i još su neasfaltirani.

Opština Dečani stoji iza odluke da se obnovi gradnja i asfaltiranje te deonice, što je naišlo na oštre kritike manastira i Vlade Srbije.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj kritikuje zakone koje je Skupština Kosova donela na, kako tvrdi, štetu meštana ove opštine, a koji se tiču zaštićene zone oko manastira.

Kaže da sa manastirom treba naći zajedničko rešenje na dobrobit građana, jer je sektor turizma najvažniji resurs opštine.

„Kao prvo, smatram da je zakon o zaštićenoj zoni pogrešan, jer on građane opštine Dečani zaobilazi i ne dozvoljava im da u 800 hektara razvijaju bilo koju aktivnost, na privatnoj imovini. Zakon zabranjuje i puteve regionalnog karaktera, koji povezuju Dečane sa gradom Plavom, ili Kosovo sa Crnom Gorom. Treba da prevaziđemo probleme kako bismo imali stabilnu situaciju i harmoniju. Ja sam se uvek trudio da objasnim da su naši ciljevi potpuno mirovni, u konceptu ekonomskog razvoja, kako bi naši građani uživali ekonomsko blagostanje u ovom gradu“, poručuje Ramosaj.

Na drugoj strani, iguman Sava Janjić podseća da je 2014. godine čak dogovorena gradnja zaobilaznice, kako bi se izbegla gradnja puta koji preko zaštićene zone vodi ka granici, ali da se to ipak nije dogodilo.

Iguman manastira visoki Dečani Sava Janjić kaže da se zakon treba poštovati.

„Možemo da se dogovorimo o lokalnom putu kakav može da bude, ali ovo što se sada pravi nije definitivno lokalni put i ne može da se završi, a da bude po zakonu, i da budemo sigurni da će ovaj manastir biti dovoljno zaštićen, zato što bi magistralni put, pored ovakvog manastira i spomenika Uneskoa, dugoročno zagađenjem, vibracijama, bukom, pravio nenadoknadivu štetu“, ističe Janjić.

Iz opštine kažu da alternativni put koji je predvideo taj dogovor prolazi kroz teški geografski teren koji nije prilagođen za kretanje ljudi niti robe, već za ekstemne sportove.

Odlaganje radova je u Prištini kritikovao, između ostalih, i pokret Samoopredeljenje koji ovu odluku smatra štetnom ne samo za ekonomski razvoj, već i u političkom aspektu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare