Visoki Decani putic
Foto:Screenshot/Youtube/Petar Visoki Decani

Kfor je zaustavio radove koji se izvode na putu u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani, javlja Zeri.

Kako se navodi, rad na ovom putu danas je obustavljen, ali razlog za to još nije poznat, prenosi Kosovo onlajn.

Po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem.

Kljan Kosova saznaje da je do ovog sastanka došlo nakon prestanka radova na putu za manastir Visoki Dečani, a radovi su prestali nakon intervencije Kfora.

Eparhija raško-prizrenska je upozorila je ranije da se nastavljaju nezakoniti radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, kako se dodaje, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Ranije u toku dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

U skladu sa tim, rekao je Vučić, na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija će zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar