Radovanović: Velika smrtnost u Nišu očekivana, kasnile mere

Društvo 25. apr. 202014:56 > 19:3523 komentara
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Očekivano - tako izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučić da je protekla noć bila jedna od najgorih po broju umrlih zbog koronavirusa i to pre svega zbog ulaska Covid-19 u Gerontološki centar u Nišu, komentariše epidemiolog Zoran Radovanović. U izjavi za Nova.rs Radovanović ističe da je smrtnost od koronavirusa izuzetno velika kod starije populacije i da slične greške, poput ove u niškom staračkom domu, ne bi smele da se ponove.

„Posle ulaska koronavirusa u starački dom u Nišu, očekivano je da bude dosta umrlih kada bolest pogodi tu populaciju. Kada smo čuli koliko korisnika se tamo zarazilo, onda smo i mogli da očekujemo deset dana kasnije da broj umrlih naglo raste“, ukazuje Radovanović.

Predsednik Srbije danas je ukazao na dramatične podatke iz Niša: „Svakog dana što slušate o pet mrtvih, do jutros je više od toga, a među mrtvima uvek imate iz Gerontološkog centra u Nišu. To će biti slučaj i u danima koji dolaze“, naveo je Vučić.

Srbiju je 13. aprila potresla vest o tome da je oko 140 korisnika staračkog doma u Nišu zaraženo koronom. Posle toga, usledilo je i hapšenje direktora te državne ustanove. Radovanović napominje da se sada vide očekivane posledice i ističe da greške stižu na naplatu. On upozorava da takav propust ne sme da se ponovi.

„Posle 65. godine rizik da se umre od ove bolesti naglo raste. Ukoliko se sličan prodor virusa, sa tolikim brojem zaraženih, dogodi u još nekom staračkom domu, ponoviće se sličan scenario kao i u Nišu. U Nišu se kasnilo sa tim merama, tako da se bolest raširila“, kaže epidemiolog.

Nedostatak testova, uzrok zatvaranja najstarijih

Radovanović se osvrnuo i na mere koje je država primenila prema najstarijoj populaciji.

„Mi smo primenili te drastične mere, praktično smo zatvorili te stare ljude po kućama. To nije najmudrija strategija bila, ali u stručnom štabu nisu imali izbora,  zato što mi nismo imali testove i oglušili smo se o poruku generelnog direktora Svetske zdravstvene orgnizacije – testirati, testirati, testirati. Mi nismo imali testove, pa smo zatvarali  deo populacije“, kaže Radovanović.

Dodaje da smo uglavnom uspeli da sačuvamo starije građane, ali, čini se, kako kaže, da priča još nije završena.

„Sačuvali smo uglavnom stariju populaciju, a koliko je to opravdano i koliko to može da traje, videćemo. Umirali su nam mlađi od 65 godina. Srednji uzrast umrlih u Srbiji je 65 godina, a u Evropi je 80 godina“, navodi epidemiolog.

Virus uopšte nije oslabio

Ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio – on uopšte nije oslabo, nema nikakvih dokaza, rekao je za N1 epidemiolog Zoran Radovanović.

Virulencija koronavirusa, njegova patogenost, je ista kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala, dodao je. Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu, kaže epidemiolog, i navodi da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.

Komentari

Vaš komentar