koronavirus u srbiji
Zoran Radovanović, epidemiolog / Foto: Screenshot N1

"Pretpostavljam da je predsednik države dao kolegi Konu neke garancije da će se ubuduće razumnije ponašati, da će biti pristojan i da neće praviti ispade", tako epidemiolog Zoran Radovanović ocenjuje odluku donetu nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona, na kojem je dogovoreno da dr Kon, ipak, nastavi da vodi Krizni štab za borbu protiv koronavirusa.

„Dobro je da se Peca vraća. Pretpostavljam da mu je preselo to što nije stvar struke, nego ono šo je oko struke, što je pritisak na struku i što su očigledna odstupanja“, kaže Radovanović za Nova.rs.

Nakon sastanka dr Predraga Kona sa predsednikom i premijerkom Srbije saopšteno je da je „dogovoreno da Kon ostane da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije covid-19 u Srbiji“.

#related-news_1

Prethodno, je Kon objavio  na svom Fejsbuk profilu da je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je napisao, naveli napadi na njega i Krizni štab, posebno nakon prodora koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu.

„Ne zvuči logično, to nema veze sa njegovim radom, za to je odgovoran tamo neki direktor 250 kilometara daleko od nas, koji je dozvoljavao štićenicima da izlaze, rođacima da dolaze. To objektivno Kon nije mogao da zna i za to nije odgovoran“, navodi Radovanović.

Ipak,  primećuje da je bilo situacija u kojima je struka bila čak i ponižena.

„Druga je stvar ta atomsfera, da smo vi i ja članovi Štaba bilo bi nam neprijatno što političari ne poštuju ono što struka kaže i što prave izuzetke i dovode stručnjake u ponižavajuće situacije da objašnjavaju zašto je za novinare opasno da se pojave u Palati ‘Srbija’, gde je prostrano i veliko je rastojanje između svakog od njih, a nije opasno da se u buljuku okupljaju oko predsednika države kada nosi razne mašine po svim krajevima Srbije“, objašnjava Radovanović.

Priseća se i još nekih situacija koje struka prosto ne može da odbrani.

„Kako da branite kada predsednik neće da nosi masku, on je iznad ostalih. Neće ni da se testira ako je bio izložen riziku. To su sve situacije koje kada javnost postavi pitanje, čovek ostaje nem i onda se nađe u ponižavajućoj situaciji kao član Kriznog štaba“, ocenjuje Radovanović.

Vreme je za popuštanje

Radovanović ističe i da je vreme za popuštanje mera u borbi protiv koronavirusa.

„Koliko god da treba da poštujemo preporuke kineskih stručnjaka, Kina je kulturološki i socijalno druga sredina, vi ne možete tako da presadite mere iz jedne kulture u drugu i da očekujete da će biti efikasne. Mora se imati u vidu socijalni kontekst“, poručuje Radovanović.

Dodaje da je vreme da se postepeno  popuste zabrane prema penzionerima.

„Sada se već i očekuje da će početi da pada učestalost bolesti i onda bi moglo da počne puštanje penzionera. Ne odjednom, nego po fazama i postepeno“, zaključuje Radovanović.