Radovanović: Ne treba nam vanredno stanje

Društvo 05. mar. 202115:24 > 15:26
Podeli:
Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Profesor Zoran Radovanović, pred današnju sednicu Kriznog štaba, poručuje da se ne slaže sa "mistifikacijom - ili vanredno stanje ili ništa". On podseća da se vanredno stanje po Ustavu uvodi kada je opstanak države u pitanju, kada je krajnje dramatično. Kao zakonska mogućnost, ističe on, postoji i vanredna situaciju, koja omogućava sprovođenje energičnih i celishodnih mera. Pred današnju sednicu Kriznog štaba, on napominje i da u epidemiološkim merama ne treba da idemo mimo sveta.

„Konstatacija koja se čula da bez vanrednog stanja mi ne možemo ništa, to jednostavno nije tačno. Mnogi pravnici su ukazali da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno predviđa  i daje velika ovlašćenja ministru zdravlja da sprovodi vrlo energične mere – da ograničava kretanje, naređuje, sprečava, sve je to jasno nabrojano. Kao krunski argument, mi smo na osnovu tog zakona i držeći se vanredne situacije 72′ godine uspešno suzbili variolu veru. Nema razloga za tim izvrdavanjem – nema vanrednog stanja pa smo nesrećni i nemoćni. To je jedna demagoška poruka i objašnjenje zašto ne preduzimamo odgovarajuće mere, a zakonska regulativa nam to omogućava“, navodi profesor Radovanović.

On napominje da ograničenje kretanja, koje se svodi na policijski čas, može da se uvede i sada po postojećim propisima u vanrednoj sitiaciji – ne treba nam za to vanredno stanje.

Da bi se donele prave mere, potrebni su i pravi podaci, ističe iskusni epidemiolog.

„Ja sam skeptičan prema zvaničnim brojevima. Mislim da je gore nego što zvanični podaci prikazuju. Da bih donosio komptentne odluke, morao bih da imam uvid u stvarne podatke. Po nervozi koja se poslednjih dana javlja među medicinskim članovima Kriznog štaba, izgleda jasno da je epidemiološka sitiacija lošija nego šro se prikazje“, primećuje naš sagovornik.

On podseća i na spisak mera koje je udruženje Ujedinjeni protiv kovida uputilo nadležnim medicinskim institucijama još u neovembru.

U tom planu udruženje je sve precizno nabrojano. To je ono što se radi u Evropi, ne treba mi da pronalazimo neke sopstvene puteve. Kad god smo hteli da budemo originalni i mimo sveta, onda smo nagrabusuli“, zaključuje Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar