Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je danas da se uvede policijski čas jer to vide kao jedini način da se suzbije širenje epidemije koronavirusa. Iako su zahtevane hitne i radikalne mere, odluka o tome je odložena. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da su energičnije mere morale da budu uvedene mnogo ranije, a da je sad sve još apsurdnije jer se čeka odluka jednog čoveka.

Na pitanje zbog čega se, po drugi put za dve nedelje odluka Kriznog štaba o novim merama protiv koronavirusa odlaže, profesor Radovanović odgovara da razlog leži u tome što medicinski deo Kriznog štaba ne donosi konačne odluke.

Povezane vesti:

„Održan je Krizni štab, ali na predlog medicinskog dela niko nije reagovao. Čeka se jedan čovek koji je otišao da isporuči vakcine u Bosnu i Hercegovinu. On je kao špediter – i transportuje i objašnjava kako se koriste vakcine, i sad čekaju njega, bez njega ne može odluka da se donese“, kaže epdiemilog i dodaje:

“To je potpuno besmisleno i neverovatno. Pokazuje koliko smo daleko ne samo od demokratije nego i od normalnosti.”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba da to što je u toku vikedna bilo skraćeno radno vreme ništa ne znači i da bez policijskog časa nije moguće kontrolisati kućne žurke.

“Mere koje su uvedene preko vikenda su samo mrcvarenje, to je bilo uvedeno samo da se nešto radi, a jasno je i tad bilo da nema efekta i da je situacija sve lošija i dovoljno loša”, smatra.

Lekari iz crvenih zona, kako kaže, traže pomoć, jer nemaju više ni snage ni mogućnosti, pojedini ispadaju iz stroja a nema ko da ih zameni.

Napominje da su i lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida prozivali one u Kriznom štabu, zbog čega su morali da reaguju i predlože mere.

„Lekari iz Kriznog štaba da ne bi postali potpune izdajice, pobegulje od struke, predložili su to, ali se sve i dalje razvlači. To su stvari koje moraju hitno da se rade a morale su i još ranije“, poručuje Radovanović

Dodaje da nije dovoljno da se sve zatvori na pet dana, kako je predlagao epidemiolog Predrag Kon, već da agresivnije mere moraju da ostanu na snazi mnogo duže.

Povezane vesti:

Podseća da u Holandiji kafići ne rade od oktobra, dok je sve ostalo svedeno na minimum, kao i da je tamo na snazi policijski čas, iako imaju povoljniju epidemiološku situaciju od Srbije. I u drugim zemljama Zapadne Evrope, osim u Švedske, na snazi su mnogo strožije mere nego u Srbiji.

„U celoj Zapadnoj Evropi skijališta ne rade. Ne rade u Sloveniji, ne rade u Austriji. Ne možemo mimo sveta, kad god hoćemo da budemo originalni to nam se olupa o glavu“, upozorava Radovanović.

Kaže da je slične mere trebalo u Srbiji uvesti pre najmanje dva meseca, pa bi sve bilo jednostavnije, a „sada je mnogo teže gasiti požar“.

Smatra da ništa od toga još nije urađeno zato što Srbija pri rukovođenju epidemijom ima demagoški pristup i da se predsednik Srbije, koji se za sve pita, rukovodi jedino održavanjem svog rejtinga.

„Predsednik je hteo da uvede policijski čas 6. jula, pa je imao demonstracije i onda od tada gleda da se ne zameri narodu. Mnogo se kasni a sada je sve učinjeno još apsudrdnijim jer se čeka da gazda aminuje, a on će onda čekati da čuje kakvi su rezultati stratedžik marketinga i na osnovu toga donese odluke“, poručuje Radovanović.

 

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare