Zoran Radovanović / Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Sad imam utisak da brojevi koje prikazuju bliže odgovaraju stvarnom stanju, ali ako brojevi počnu da padaju naglo do kraja avgusta, to znači da vlasti pokušavaju da anesteziraju roditelje pred početak škole, smatra prof. dr Zoran Radovanović, naš poznati epidemiolog.

Na pitanje da li današnji pad novozaraženih na 57 slučajeva predstavlja realnu epidemilošku sliku, Radovanović napominje da je glavni problem to što prave brojeve ima samo nekoliko ljudi u državi.

„Mi imamo loše iskustvo, znamo da su nas grupno obmanjivali, pa šta god da sad prikažu imamo razlog da sumanjamo“, objašnjava epidemiolog za Nova.rs i dodaje: 

Povezane vesti:

„Očekivalo se, zaista, da broj novootkrivenih počne da pada. Istovremeno se to podudara sa željom vlasti da se uđe u školsku godinu, tako da ukoliko dva faktora imaju uticaja, koji je prevagnuo, ne mogu da kažem. Moguće da je broj pao, jer imamo utisak da su u poslednje vreme bliži istini nego ranije. Ranije je to odstupanje od stvarnosti često bilo drastično. Sad imam utisak da brojevi koje prikazuju, bliže odgovaraju stvarnom stanju.“

Napominje da ćemo narednih dana znati da li se brojevi šteluju zbog početka školske godine.

„Videćemo narednih dana, ako bude bilo 30, pa do 31. avgusta 5 novozaraženih, moguće i da to treba da anestezira roditelje i da ih pripremi da lagodnije i sa manje napetosti puste decu u školu“, tvrdi on.

Rast novoobolelih u Hrvatskoj i Crnoj Gori očekivan 

Na pitanje kako komentariše činjenicu da kod nas broj novoobolelih pada, dok u zemljama u okruženju raste, kaže da se u slučaju Hrvatske i Crne Gore to i očekivalo, jer su u pitanju turističke zemlje.

„I jedna i druga zemlja su početkom jula oborile broj zaraženih, kada su imale između 0 i 5 novozaraženih, što bi se i nama desilo da nije bilo tih nesrećnih izbora. Mi smo zbog izbora pustili da se narod zaražava“, objašnjava Radovanović i dodaje:

„Mi nismo turistička zemlja, oni su otvorili granice i to je moralo da se desi, nagli porast zaraženih.“

Upozorava da se kod nas očekuje ponovni skok obolelih nakon početka školske godine.

„Razumno je predvideti da će nakon povratka turista sa letovanja i polaska učenika u škole ponovo doći do rasta broja zaraženih“, tvrdi epidemiolog i dodaje da samo ne znamo sa koje osnove krećemo, koliko su podaci koje imamo tačni, što je važno da bismo pravili projekcije.

Ako se poštuju mere, rizik od obolevanje u staračkim domovima minimalan

Doma zdravlja Novi Sad saopštio je danas da Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukida kontrolni PCR test nakon isteka izolacije od dve nedelje. Kako je navedeno u saopštenju, lekarski izveštaj i prestanak karantina će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta kako se trenutno oseća i da li ima tegobe.

Povezane vesti:

Na pitanje kako komentariše tu odluku, Radovanović objašnjava da je važno iz kojih razloga je ona doneta.

„Uvek se postavlja pitanje da li za tu odluku imaju stručne razloge ili je u pitanju oskudica testova“, kaže Radovanović.

Što se tiče odluke da se ponovo dozvole posete staračkim i socijalnim domovima, kaže da je ona doneta na zahtev štićenika domova i članova njihvoih porodica.

„Smatralo se okrutnim da stanari ne mogu da vide svoje bližnje. Bilo je osnova da se to izmeni“, kaže Radovanović.

Poručuje da sve može da se radi sa više i manje opreza, a ako se poštuju sugerisane mere onda je rizik od obolenja minimalan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare