Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Bliži se početak školske godine, pa ovih dana u Srbiji, među roditeljima đaka, vlada dilema - poslati dete u učionicu ili ga ostaviti kod kuće da prati onlajn nastavu? Odgovor na ovo pitanje potražili smo od iskusnog epidemiologa Zorana Radovanovića.

Za njega nema dileme: „Poslao bih dete u školu, jedino ga ne bih slao kod dede i babe, ograničio bih kontakt sa trećom generacijom“, odgovara naš sagovornik.

Kaže da bi se prilikom određivanja mera trebalo rukovoditi epidemiološkom situacijom i voditi računa o tome da se  podaci i rasprostranjenost zaraze prate na loklanom nivou.

„Treba postupati prema situaciji. ako je, na primer, u Bujanovcu kritično, onda tamo treba peduzeti mere. Moraju stvari da se rešavaju na lokalu“, objašnjava Radovanović.

Nastava u školama se neće prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, rekao je Radovanovićev kolega, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira da li je i sam zaražen, rekao je Tiodorović za „Blic“. Kako je objasnio, đak će biti udaljen iz razreda sve dok se oboleli iz njegove porodice ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

humanitarna akcija lečenja dece
Foto: Glas-zajecara.com

Naš sagovornik kaže da sve mere, pa i ove koje je najavio Tiodorović, treba da zavise od toga kolika je učestalost bolesti u zajednici. Problem je, tvrdi on, upravo to što te podatke ne znamo i što se oni od nas kriju.

„Ako nije intenzivna transmisija ima logike da se ne šalje celo odeljenje u karantin i da bude ovako kako je najavljeno. Sve zavisi od epidemiloške situacije i verovatnoće prenosa. Život mora da ide dalje, pa ako  nije izuzetno opasno, onda se, ipak, ide na blaže mere, a ako je kritično mora da se nastupi energičnije.“, kaže Radovanović.