Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) otpušten doskorašnji načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Milenko Jovanović, a zatim i sa mesta načelnika odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem smenjen Dejan Lekić, deo stručnjaka zaposlenih u SEPA odlučio je da se obrati javnosti i potvrdi da su Jovanović i Lekić pretrpeli odmazdu jer su se protivili odlukama rukovodstva o promeni vrednosti indeksa kvaliteta vazduha. U pismu koje su poslali Nova.rs zatražili su i vraćanje otpuštenog i smenjenog stručnjaka na pređašnja radna mesta.

Pismo koje je Nova.rs dobila od zaposlenih prenosimo u celosti:

Zabrinuti za status Agencije za zaštitu životne sredine, čiji je ugled u poslednjih nekoliko meseci dramatično urušen, imajući u vidu principe odmazde zasnovane na ličnim animozitetima primenjene nad zaposlenima u Agenciji i u strahu za svoju bezbednost i profesionalni status ovo pismo ne potpisujemo svojim imenima i prezimenima.

Povezane vesti:

Ipak, naša moralna obaveza je da istupimo i potvrdimo navode već dostupne javnosti:

– Odluka o otkazu načelniku Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Milenku Jovanoviću, zasnovana je na lažnim optužbama i doneta samo zbog protivljenja nestručnim odlukama rukovodstva Agencije o promeni vrednosti indeksa kvaliteta vazduha.

– Načelnik Odeljenja za informacioni sistem i izveštavanje, koji je bio i nacionalni predstavnik u Evropskoj Agenciji za zaštitu životne sredine, mr Dejan Lekić, samo zbog stručne i kolegijalne podrške upućene kolegi Jovanoviću, bez objašnjenja i na krajnje degradirajući način, smenjen je i odstranjen iz Agencije, premeštanjem na radno mesto sa nižim zvanjem u Ministarstvu zaštite životne sredine.

– Novom unutrašnjom organizacijom radnih mesta, smanjen je broj zaposlenih na stručnim poslovima dok je istovremeno povećan broj mesta na administrativnim poslovima.

Tražimo:

– Sprečavanje daljeg delovanja nadležnih u Agenciji, koje narušava osnovne principe ljudskog dostojanstva i u suprotnosti je sa zakonom, profesionalnim i moralnim normama;

– Usvajanje nove unutrašnje organizacije Agencije, prema preporukama Evropske Unije i skladu sa stručnim potrebama;

– Povratak otpuštenih i premeštenih kolega na njihova ranija radna mesta.

S poštovanjem,

Poniženi državni službenici Agencije za zaštitu životne sredine

***

Podsećamo, grupa 19 organizacija civilnog društva zatražila je 26. decembra od Vlade Srbije da u drugostepenom postupku poništi rešenje o otkazu Milenku Jovanoviću, načelniku Agencije za zaštitu životne sredine zaduženom za praćenje kvaliteta vazduha, ali i smene i odgovornost nadležnih u toj agenciji.

Povezane vesti:

Među njima su bili: „Odbranimo reke Stare planine“, Pokret „Tvrđava“, „Odbranimo šume Fruške gore“, Inicijativa „Pravo na vodu“, Eko Straža, „Novi optimizam“, Lokalni odgovor Valjevo, Građanski preokret Zrenjanin, „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, Centar za ekologiju i održivi razvoj i Koalicija za održivo rudarstvo.

Pre nedelju dana u Beogradu je održan veliki protest protiv zagađenja vazduha, gde je među zahtevima takođe bilo i vraćanje Jovanovića na posao.

Nakon što se pojavila vest da je Lekić smenjen sa mesta načelnika, pokret Tvrđava je zatražio momentalnu smenu direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, zato što je, kako su naveli, ugrozio monitoring životne sredine u Srbiji u Srbiji, i zato što je, „udarom na struku, ugrozio interese države Srbije“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare