Otkrivamo: “Telekomu” od SEPA milion više od ugovora

Biznis 13. jan. 202116:40 > 16:48
Podeli:
Filip Radović Foto:TANJUG/ BOJAN STEKIC; Filip Krainčanić/Nova.rs

Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je krajem prošle godine postupak protiv Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). U pitanju je dugo odlagana reakcija na zahtev Državne revizorske agencije (DRI) koja je u toku 2016. godine utvrdila brojne nepravilnosti u radu Agencije, u koje spada protivzakonito angažovanje radnika na osvnou PP ugovora, skrivanje donacija vrednih više od 11,5 miliona dinara, davanje dobavljačima veće sume novca od ugovorene, kao i sprovođenje protivzakonitih javnih nabavki.

Prekršajni postupak usledio je čak dve i po godine nakon što je DRI to zatražila, i to nakon što je izvršila kontrolu poslovanja i finansijskih izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine za 2016. godinu.

U izveštaju, koji je DRI objavila u decembru 2017. godine, navodi se da je SEPA donacije u iznosu od 67.629.000 predstavila kao prihod iz budžeta. Pritom je sakrila da je ukupna suma donacija bila veće za 11.600.000 dinara – dakle taj novac je ostao neprijavljen.

Dok je DRI pri analizi finansijskih izveštaja uočila ukupno četiri nepravilnosti srednjeg prioriteta, spisak nepravilnosti koji je pronašla prilikom analize samog poslovanja je znatno duži – čak 13 visokog prioriteta.

Povezane vesti:

Iz izveštaja se vidi da je Agencija u toku 2016. godine imala između 14 i 23 radnika koji nisu bili zaposleni na neodređeno, a taj broj ne bi smeo da bude veći od 10, što je 10 odsto zaposlenih za stalno u toj državnoj agenciji.

SEPA je pritom sa 14 radnika zaključila 30 ugovora o privremenim i povremenim poslovima (PP) u trajanju dužem od 120 radnih dana, što je takođe protivzakonito. Angažovanim radnicima je na osnovu toga isplaćeno ukupno 5.856.000 dinara bruto nadoknade.

I to nije sve, već je Agencija sa 22 radnika zaključila 53 PP ugovra, pri čemu oni nisu dostavili nikakav izveštaj o radu, zbog čega im je Agencija bez adekvatne računovodstvene dokumentacije isplatila kupno 14.123.000 dinara.

Zanimljivo je i da je SEPA u toku 2016. godine za usluge mobilne telefonije, održavanje računarske i komunikacione opreme i nabavku ekstra čistih gasova za laboratoriju dobavljačima platila čak 1.730.000 dinara više od ugovorenih vrednosti, od čega čak 1.152.000 za telefonske usluge.

Kako je detaljno objašnjeno u izveštaju, Agencija je dobavljaču „Telekom“ Srbija umesto ugovorene vrednosti od 720.000 dinara u toku 2015. i 2016. godine uplatila ukupno 1.872.000 dinara. Dakle, čak 2,6 puta više od ugovorenog.

To nije jedini naveden slučaj u kom je za usluge platila iznos veći od ugovorenog, a pobrojani su i slučajevi u kojima je nešto plaćano samo na osnovu okvirnih sporazuma, bez zaključenih ugovora, kupovano bez obavezne javne nabavke, kao i da su neke javne nabavke bile raspisane pre dozvoljenog roka.

Povezane vesti:

Nakon uočenih nepravilnosti Državna revizorska agencija uputila je preporuke na koje je SEPA imala obavezu da u roku od 45 odgovori.

DRI očigledno nije bila zadovoljna sprovedenim ispravkama, zbog čega je 24.maja 2018. godine sudu poslala zahtev za pokretanje prkrešajnog postupka protiv Agencije, na koji je Prekršajni sud reagovao tek krajem prošle godine.

V. d. direktor Agencije Filip Radović je u odgovoru Prekršajnom sudu naveo da je postupak zastareo kao i da je DRI ispustila da u sve uključi Upravu za javne nabavke.

Postojanje ovog postupka protiv Agencije i Radovića obelodanjeno je nakon skandala koji je izbio zbog neutemeljenog snižavanja kriterijuma po kojima se vazduh označava kao zagađan ili prihvatljiv. Nakon toga je usledilo i otpuštanje dugogodišnjeg načelnika Odeljenja za zaštitu vazduha Milenka Jovanovića, koji tvrdi da je do toga došlo upravo zato što se protivio pomenutoj promeni kriterijuma.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram