Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Doskorašnji načelnik odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem u Agenciji za zaštitu životne sredine Dejan Lekić kaže za Nova.rs da je rešenje o smeni dobio bez najave i to nakon što se više puta protivio izmenama kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta vazduha i pružio podršku kolegi Milenku Jovanoviću, koji se zalagao za istu stvar - adekvatno izveštavanje o zagađenju vazduha u Srbiji.

Čovek koji je napravio sajt Agencije za zaštitu životne sredine na kom građani mogu da prate nivo zagađenja vazduha u realnom vremenu i nađu mnoge druge značajne informacije o stanju životne sredine, nedavno je prebačen na radno mesto nižeg ranga i to, kako kaže, bez ikakve najave i obrazloženja.

Povezane vesti:

“Bio sam na mestu višeg savetnika u državnoj upravi 19 godina, sa najvišim ocenama, da bi nedavno bio degradiran jer navodno ne zadovoljavam kriterijume”, priča za Nova.rs Lekić koji je po obrazovanju diplomirani inženjer i magistar veštačke inteligencije.

Kako kaže, bez i jednog “doviđenja” sa mesta načelnika za izveštavanje i informacioni sistem životne sredine prebačen je u grupu za unapređenje i obrazovanje inspektora za korišćenje softvera, u kojoj iznad sebe ima rukovodioca grupe, načelnika odeljenja, pomoćnika ministra.

Smatra da se sve dogodilo zato što se javno usprotivio načinu na koji je doskorašnji načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Milenko Jovanović dobio otkaz, kao i celoj proceduri koja je dovela do toga.

Ugasili mu službeni mejl

Uprkos tome što je bio nacionalna pokrovna tačka za saradnju sa Evropskom unijom, Dejanu Lekiću je 25. novembra, bez najave, ugašen službeni mejl.

“Mesec i po dana, desetine i desetine mejlova koji dolaze iz evropske agencije se njima vraćaju jer moj mejl više ne postoji”, objašnjava Lekić.

Ista stvar desila se i Milenku Jovanoviću neposredno pre nego što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak u koji je okončan odlukom o njegovom otkazu.

Kriterijumi za zagađenje vazduha menjani kako na pijaci

Osim toga, kako kaže Lekić, i sam je dizao glas protiv snižavanja kriterijuma ocenjivanje kvaliteta vazduha.

“Kada su radili pomeranja pitali su me za mišljenje. Rekao sam da ćemo u procesu integracije u Evropsku uniju pre ili kasnije morati da usvojimo kriterijume evropske agencije za zaštitu životne sredine, koji su viši od naših”, objašnjava.

Uprkos tome, kriterijumi su ipak ublažavani.

“Imam mejlove u kojima im kažem: ‘Nemojte to da radite’. U toku dana su umeli da mi šalju pet verzija jedne te iste stvari. Prvo piše dajte da bude 40, pa nemojte da bude 40 nego 55, onda neka bude 55, pa vratite ono od pre. Koje pre, šta je od pre?!”, objašnjava i dodaje:

“To je bilo kao na pijaci kad pitate: ‘Pošto Vam je paradajz?’”

Opasna igra sa poverenjem građana

Koliko je smena Lekića opasna najbolje govore zaduženja koja je ovaj stručnjak imao već 17 godina.

Povezane vesti:

Odeljenje na čijem je bio čelu objedininjuje sve monitoringe – vazduha, zemljišta, otpada, polena…

“To odeljenje je bilo kišobran iznad svega toga. I ne samo to, tu se kreirao izveštaj o stanju životne sredine. To je bio moj posao”, kaže i dodaje da to nije sve:

“Tu se odvijala kompletna saradnju sa Evropskom unijom kroz saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu i sa svim drugim međunarodnim institucijama u oblasti životne sredine uključujući i Ujedinjene nacije.”

Dakle, čovek koji je bio na ključnom mestu u državi preko kog su do građana stizale informacije o zatađenju životne sredine smenjen je tek tako.

Možemo li da se posle toga ne zapitamo: „Da li će posao onog ko bude bio postavljen na i tako važno mesto biti da o zagađenju adekvatno izveštava, ili podatke zataškava?“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare