Foto: Printscreen/RTS

U toku proteke tri godine, koliko je Milenko Jovanović bio načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji značajno je unapređeno - ne samo što su postavljene nove merne stanice, već je i pouzdanoist prikupljanih podataka sa postojećih povećana sa 22 na 85 odsto. Taj čovek je nedavno dobio otkaz, verovali ili ne, uz obrazloženje da su merne stanice “nedopustivo zapuštene”.

Disciplinska komisija Agencije za zaštitu životne sredine, donela je Rešenje po kome Milenku  Jovanoviću, zbog “teške povrede radne dužnosti”, prestaje radni odnos u Agenciji u kojoj je bio zaposlen još od njenog osnivanja.

Kao glavni razlog za to, navedeno je da Jovanović nije obezbedio adekvatno održavanje i zaštitu većine mernih stanica, koje su „nedopustivo zapuštene”.

Povezane vesti:

Nasuprot onome što je u Rešenju navedeno, o radu Jovanovića govore činjenice, koje su dobro poznate svima koji prate podatke o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji.

Ognjan Pantić, koordinator projekata energija, klima i životna sredina u okviru Beogradske otovrene škole (BOŠ) ocenjuje za Nova.rs da je u radu Agencije za zaštitu životne sredine, na planu monitoringa kvaliteta vazduha, u poslednjih par godina primetan napredak, a ne nazadovanje.

Navodi podatke koji pokazuju vidne pozitivne promene u periodu u kom je Jovanović bio načelnik odeljenja za kvalitet vazduha.

„Samo 22 odsto stanica je u 2017. godini prikupilo dovoljan broj validnih satnih vrednosti – odnosno ispunilo tražene kriterijume kvaliteta podataka. U 2019. godini taj procenat je porastao na 85 odsto“, kaže Pantić.

Dodaje da su u međuvremenu otvorena i nova merna mesta za kvalitet vazduha.

“Ponovo je pokrenuto merenje kvaliteta vazduha u Radincu, što je posebno važno zbog rada Železare. Na Vračaru, u Novom Pazaru, Beočinu, i drugim mestima, uspostavljen je automatski monitoring čestičnog zagađenja”, objašnjava on.

Podseća da su i stanice iz lokalne mreže Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd priključene na sajt Agencije, što je rezultiralo u još detaljnijoj slici kvaliteta vazduha za Beograd.

Pantić navodi i da su članovi Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji, a posebno gospodin Jovanović, bili dostupni i raspoloženi za  saradnju sa organizacijama civilnog društva,

“Oni su dali svoj doprinos boljem razumevanju teme od momenta kada je zagađenje vazduha postalo jedna od najvažnijih tema u društvu”, naglasio je on.

Saradnja sa Trivanom

Jovanović je na mesto načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha postavljen 2017. godine, u vreme kada je Srbija po drugi put u svojoj istoriji dobila zasebno Ministarstvo za zaštitu žvotne sredine, ovog puta na čelu sa Goranom Trivanom.

Da je saradnja Ministarstva i dela agencije na čijem čelu je bio Jovanović bila dobra pokazuje podatak da su u toku prošle godine sredstva za  monitoring kvaliteta vazduha povećana sa 18,1 na 25,2 miliona dinara, da bi u istoj godini Ministarstvo za zaštitu životne sredine Agenciji dodelilo još 42 miliona dinara za nabavku novih mernih stanica.

Povezane vesti:

U februaru ove godine Trivan je rekao da će u 2020. ponovo biti izdvojeno dodatnih 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica, a da su već izdvojena sredstava upotrebljena za nabavku mernih stanica u Novom Pazaru i Vršcu.

Trivanu, koji nije bio preterano omiljen naprednjačkoj vlasti, u novom sastavu Vlade Srbije nije obnovljen mandat. Tako je na tom mestu, zvanično od 28. novembra, dugogodišnja funkcionerka SNS-a Irena Vujović.

Slučajno, ili namerno, manje od dva meseca nakon toga Jovanović nije samo smenjen, već je dobio otkaz.

Jovanović smatra da je otkaz dobio zato što se suprotstavio direktoru Agencije zbog menjanja kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha.

Posetimo, janvost je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, pa je tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, postao prihvatljiv.

To, međutim, kako je Rekao Jovanović, nije bila jednina promena, već su kriterijumi menjani četitiri puta, a da on nije ni obavešten, a kamoli konsultovan.

Prve izmene parametara na zvaničnom sajtu otkrio je, kako je rekao za Insajder, slučajno u oktobru ove godine. Slučajno je u to vreme došlo i do smene ministara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare