Foto: Printscreen/YouTube/Plus Online

Milenko Jovanović, koji je od 2017. godine bio načelinik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, nedavno je u Agenciji dobio otkaz, i to nakon jednog brzog i apsurdnog disciplinskog postupka, u kom mu je naloženo da se za manje od 24 sata izjasni o optužbama.

Kako je navedeno u Rešenju o prestanku radnog odnosa, koje je dobio Jovanović, v. d. pomoćnik direktora Sektora za kontrolu i stanje životne sredine u Agenciji, Tamara Perunović Ćulić, podnela je predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv Radovića, koji je istog dana prihvatio direktor Agencije Filip Radović.

Nedelju dana nakon toga, 12. novembra, Disciplinska komisija je Jovanoviću uputila poziv za raspravu, koja će, gle čuda, biti održana sutradan u 9 sati ujutru. Da stvar bude gora, obaveštenje mu je poslato privatnim mejlom, a činjenica da mu je službeni mejl prethodno, bez ikakvog rešenja ukinut, iskorišćena je protiv njega.

Povezane vesti:

Zahtev Jovanovića i njegovog advokata da se javna rasprava odloži za samo tri dana, kako bi imao vremena da se pripremi, odbijena je.

“Komisija je konstatovala da je Jovanović poziv i dokazni matarijal primio 12.11.2020. godine do 15.50 časova, što je kratak ali dovoljan, vremenski period za pripremu odbrane”, navedeno je u Rešenju koje je objavljeno na sajtu Agencije, u kom se dodaje:

“Tim pre, što je Milenko Jovanović, po ukidanju službenog e-maila i službenog telefona, znao kako i svi zaposleni u Agenciji, da će se nakon toga, protiv njega pokrenuti i voditi disciplinski postupak.

Taj najblaže rečeno, neobičan način, najave disciplinskog postupka u vidu isključivanja mobilnog telefona i mejl adrese, Jovanović je za Nova.rs ocenio kao “školske primere mobinga”.

Rasprava u okviru disciplinskog postuka je, dakle, tog dana održana i to uz iznošenje dokaza i saslušanje svedoka. Jovanović, kao ni njegov advokat, tome nisu prisustvovali.

Pošto su saslušani oni koji su svedočili protiv njega, “Komisija je na usmenoj raspravi odlučila da nema osnova za saslušanje svedoka predloženih od strane Jovanovića.”

Samo pet dana nakon, stiglo je i ponenuto Rešenje sa zaključkom da je dugogodišnji zaposleni Agencije učinio “težu povredu radne dužnosti”, te da je “prestanak radnog odnosa” jedini način da se postigne “svrha kažnjavanja u konkretnom slučaju”.

Povezane vesti:

Da stvar bude apsurdnija, kao jedan od razloga za ovakvu odluku, navedeno je da su stanice za merenje kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine “nedopustivo zapuštene”.

Ovo je utvrđeno kao “činjenično stanje”, uprkos činjenici da je u toku proteke tri godine, koliko je Jovanović bio načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji značajno je unapređeno – ne samo tako što su postavljene nove merne stanice, već je i tako što je pouzdanoist prikupljanih podataka sa postojećih povećana sa 22 na 85 odsto.

“U tom postupku je, a to mogu da kažem sa svojih 38 godina iskustva rada u državnoj službi, prekršena i procedura i suština. Sve je tu laž koju je očigledno organizovao direktor ”, rekao je juče Jovanović za Nova.rs i objasnio da je protiv ovog apsurdnog rešenja, preko advokata, pokrenuo pravni postupak.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare