Foto: Shutterstock

Prva minimalno invazivna bajpas operacija na srcu uspešno je izvedena u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Pacijentu (76) kardiohirurzi su operisali srce dok je kucalo, bez otvaranja grudnog koša klasičnim rezom, a zahvat je izveden uz podršku kolega Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu.

„Pacijent kojeg smo operisali u petak, juče je napustio bolničko lečenje. Mi očekujemo njegov vrlo brz oporavak i za desetak dana da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima“, rekao je za RTS, kardiohirurg Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Danko Grujić.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Kako je navedeno u tekstu, hirurzi iz Srbije su prvi takav zahvat izveli 10. juna 2022. godine, a kako je rekao Grujić, nedavno su obučavali hirurge u Bonu za upotrebu želudačne arterije u minimalno invazivnoj bajpas hirurgiji.

Grujić je dodao da ova metoda nije zaživela u punom obimu u svetu, i prema njegovoj oceni, „to je sjajna prilika da se kardiohirurgija u Srbiji izdigne na viši nivo, prepoznatljiv, da se srpska kardiohirurgija vrati na mesto koje joj pripada po tradiciji“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar