Foto: Ivo PANASYUK / AFP / Profimedia, Edwin Remsberg / Zuma Press / Profimedia, Nova.rs/video, MRE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da peleta u Srbiji ima "većinski", odnosto na 80 odsto prodajnih mesta. Rešili smo da proverimo ovu tvrdnju i obišli stovarišta u nekoliko većih gradova Srbije.

Andrija Lazarević, Miljana Isailović, Ljubica Sokić, Milan Marković

Beograd

Potraga za peletom u beogradskim stovarištima bilo je pravo mučenje. Zaključak je da ga nema nigde. Na jednom od stovarišta rekli su nam  smo da se isporuke očekuju narednih dana. Koliko će peleta stići i da li će maksimalna propisana cene od 38.000 dinara po toni biti ispoštovana, niko nije znao da nam kaže.

„Možda u četvrtak dobijemo nešto, ali više niko nije lud da oragnizuje prevoz. Donosićemo račun za pelet i za prevoz na kuću. ili idite direktno u fabriku“, kaže nam je jedna od zaposlenih na stovarištu.

Izjava ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović izazvala je bes građana Niša koji za grejanje koriste taj energent i čitav niz komentara na društvenim mrežama, a pojedini građani uključivali su se u kontakt emisije lokalnih televizija kako bi rekli da ta informacija nije tačna.

Prema rečima Nišlija, situacija je obrnuta od onog što je izjavila ministarka – peleta nema na 80 prodajnih mesta, a preostalih 20 odsto prodajnih mesta ima ga samo sporadično.

Jedan od građana koji se putem telefona uključio u jutarnji program lokalne niške televizije kazao je da želi da tuži Zoranu Mihajlović zbog dezinformacija, kao što je ona tužila Grčića.

„Navukli su nas na pelet, a sada ga nema nigde na jugu Srbije. Ima ga u Novom Pazaru, tamo ga ima na 80 odsto prodajnih mesta, ovde kod nas ne. Od maja pokušavam da kupim tri tone i ništa. Upisujem se na spiskove koje prave stovarišta i sve kao pozvaće me kad stigne, ali ništa od toga nije bilo.
Razmišljam da kupim dve inverter klime i da se njime grejem ove zime. Koštaće me 120.000 dinara, a toliko koštaju i tri tone peleta, s tim što bih pelet potrošio, klime će da mi ostanu“, rekao je ogorčeni Nišlija.

Građani kažu da se prodavci pridržavaju cene od 39.900 dinara koju je propisala država, ali uzalud kada ga i dalje nema dovoljno, a početak grejne sezone se približio.

Pozvali smo tri niška stovarišta da proverimo ima li peleta, kratko nam je rečeno da ga nema i ne zna se kada će ga dobiti – zovite od ponedeljka.

Kraljevo

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

U ovom trenutku u samo jednom stovarištu u Kraljevu moguće je naći pelet u slobodnoj prodaji, ali je njegova prodaja ograničena. Kako smo saznali, kupci su u mogućnosti da kupe samo po paletu ili dve. Prodavci su se na ovakav potez odlučili kako bi većem broju građana omogućili da dođu do peleta.

Kod ostalih, do peleta je moguće doći samo narudžbinom. A za nju se u ovom trenutku čeka najmanje dva meseca. Inače, kod pojedinih većih proizvođača peleta, ugovorene su prodaje peleta sve do kraja predstojeće zime.

Proizvođači peleta, pre svega oni manji, kažu da proizvode pelet samo da bi radnicima sačuvali radna mesta. Kako su nam objasnili, cena drveta je skočila, poskupela je i struja, a tona se prodaje po ograničenoj ceni od 38.000 dinara po toni.

„Umesto da mi kao proizvođači peleta imamo prednost prilikom kupovine drveta od Srbijašuma, ona se prodaju trgovcima, koji onda nama preprodaju. Nema šanse da nastavimo sa proizvodnjom peleta u ovakvim uslovima. Država je donela uredbu o zamrznutoj ceni, a realno stanje je potpuno drugačije. Radimo samo da bi sačuvali radna mesta“, kažu za Nova.rs u Kraljevu.

Čačak

Peleta na čačanskim stovarištima nema, a prema rečima radnika jednog od njih košta po toni 37.400,00 dinara. „Proizvodnje neće biti do januara, mi imamo malo na stanju, ali prodatog. Dakle čekamo da kupci dođu i preuzmu te zalihe koje su platili“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs. Pojedini Čačani su ovu vrstu ogreva nabavili još u junu mesecu.

Foto: Edwin Remsberg / Zuma Press / Profimedia

„Mi smo ga tada plaćali 280 evra po toni. Morali smo da nabavimo na vreme, jer smo penzioneri i platimo na rate“, objašnjavaju dvoje osamdesetogodišnjaka za naš portal. Inače, prema informacijama sa još tri, četiri stovarišta građe i drva, peleta, trenutno nema, ali ne mogu da preciziraju kada će se nastaviti sa proizvodnjom. „Ne možemo ništa da tvrdimo, možda tog ogreva bude za tri dana, a možda i za mesec, dva“, objašnjavaju prodavci.

Kragujevac

Peleta u Kragujevcu ‘‘nema ni za lek‘‘, uverio se naš portal obilazeći nekoliko gradskih stovarišta, a vlasnik jednog od najvećih, iskreno nam je rekao, da svoje kupce savetuje da idu ‘‘direktno u fabriku‘‘ i obezbede pelet po ceni od 38.000 dinara za tonu, na koliko je ovaj energent ograniičila Vlada Srbije.

Njegov savet, kako kaže, nije nimalo zlonameran, niti to svojim kupcima govori iz revolta, već iz najbolje namere. Dodaje da je zima na pragu i da saoseća sa ljudima koji su u potrazi za ogrevom.

On za naš portal otvoreno kaže, da na svom stovarištu peleta nema „još od juna“, te da mu je u jednoj domaćoj fabrici rečeno, da nemaju dovoljno kapaciteta za isporuku trgovcima, a da količine koje proizvedu, sami prodaju po maloprodajnim cenama, odnosno po 38.000, na koliko je ograničila Vlada.

„Ovo je situacija u kojoj ja nisam pametan šta da radim. Niti da primam porudžbne građana, niti da ne primam. Uopšte nemam garancije kada će mi biti isporučene naručene količine. Od juna ništa nisam dobio, evo, to je već četvrti mesec. Iz domaćih fabrika mi stižu informacije da nemaju sirovine za
proizvodnju većih količina, već proizvode minimalno, a to sami rasprodaju po maloprodajnim cenama.

Onda ja lepo, uputim ljude da idu direktno u fabrike. Oni na kapiji prodaju pelet po 38.000 dinara. Ja nemam računicu da ga kupujem po toj ceni, pa kasnije prevozim i razvozim do kupaca, uz obavezu da ga prodajem za 38.000 dinara‘‘, kaže naš sagovornik.

On dodaje i da je imao ponude proizvođača iz Crne Gore i Hrvatske, odakle bi mogao da uveze pelet, ali napominje da je zbog visokih cena uvoza i ograničenja u našoj zemlji, taj posao ‘‘potpuno neisplativ‘‘.

„Pre nekoliko dana mi je dolazila inspekcija, da kontrolište da li prodajem pelet po ceni većoj od ograničene, odnosno, većoj od 38.000 dinara. Ja nemam nikakav pelet na lageru. Jednostavno, neisplatvo mi je bilo da uvozim pelet. Mene taj uvoz, sa plaćanjem svih dažbina, košta oko 43.000 dinara po toni, a morao bi da ga prodajem po 38.000. To nema nikakve logike i zbog toga nisam ni uvozio ništa. Za sada, još uvek čekamo najveće domaće fabrike, da vidimo šta ćemo i kako ćemo‘‘, rekao je naš sagovornik.

I na drugim kragujevačkim stovarištima, na pitanje o peletu, čuli smo samo odgovor „nema“, a trgovci su nam, uz sleganje ramenima, poručili ‘‘tako je za sada, dođite za 10-ak dana, možda se nešto promeni‘‘.

Bonus video: Dolazi zima: Ko to diže cenu peleta?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare