Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle zaključka kragujevačkog kriznog štaba, da se najveći broj novootkrivenih kovid pozitivnih građana virusom zarazio na privatnim žurkama i ograničavanja rada kafića i restorana do 21 sat, koje je pre dva dana uvedeno u Kragujevcu, ugostitelji su danas ponovo protestovali ispred Gradske uprave. Oni su od gradskih zvaničnika zatražili da otkriju i sankcionišu "ko pravi žurke" i da im dozvole rad do 23 sata.

Delegacija kragujevačkih ugostitelja naišla je na „otvorena vrata“ u Gradskoj upravi, a njihove zahteve saslušali su članovi kriznog štaba na čelu sa komandantom, gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Dašić je u sredu 14. oktobra na konferenciji gradskog kriznog štaba izjavio da više od 90 odsto ugostitelja poštuje Uredbu Vlade Srbije o protivepidemijskim merama tokom vanredne situacije, ali da „manjina“ ugrožava poslovanje svih ugostitelja, jer organizovanim slavljima krši te mere.

Kragujevački ugostitelji danas su od nadležnih zatražili da se otkriju i adekvatno kazne vlasnici lokala koji krše mere, jer zbog, „te manjine“, kako su istakli, trpi oko 15.000 ljudi u ugostiteljstvu koji se pridržavaju svih propisanih i preporučenih pravila.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ugostitelji su podsetili da već 150 dana posluju u vanrednim uslovima i da su im znatno smanjeni prihodi, a „oduzimanjem“ dva sata rada, od 21 do 23h, dodatno im je, napominju oni, uzdrmana egzistencija. Oni se ponovo pozivaju na izjednačavanje sa kolegama u Beogradu, koji u uslovima vanredne situacije imaju dozvolu za rad do 23 sata i traže ravnopravnost sa njima.

„U Kragujevcu je već 100 dana na snazi vanredna situacija, a nas niko nije konsultovao oko problema koje smo imali prethodnih meseci. Za nove mere saznajemo iz medija, a jedina novost su svakodnevne inspekcijske kontrole, kojima je cilj da nam izreknu drakonske kazne. I ovako smo u finansijskim problemima, mi tražimo da nas inspekcije edukuju ako negde grešimo, a ne da nas kažnjavaju“, napominju u Udruženju ugostitelja.

Ugostitelji podsećaju da je Kragujevac jedan od retkih gradova u Srbiji u kojima su već mesecima na snazi vanredne mere i da sa druge strane, njihove kolege u okolnim gradovima nesmetano rade.

Dašić: Založiću se za produžetak radnog vremena

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, istakao je na sastanku sa ugostiteljima, da su njihovi zahtevi opravdani i da će se u Vladi Srbije „založiti da im se omogući rad do 23 sata“.

„Mi smo svesni da vama ta dva sata mnogo znače, ali su trenutno okolnosti takve da je Uredbom Vlade dozvoljen rad do 21 sat i mi to trenutno moramo da poštujemo. Ja koristim svaku priliku kada sam u Beogradu da istaknem problem sa kojim se kragujevački ugostitelji suočavaju i založiću se da se omogući produžetak radnog vremena, uz poštovanje odgovarajućih protivepidemijskih mera“, obećao je Dašić ugostiteljima.

On je podsetio da je Grad uveo olaškice koje su u lokalnoj nadležnosti i koje se ogledaju u ukidanju naknade za zakup lokala koji su u vlasništvu grada i zakup javnog prostara za bašte kafića tokom perioda u kome nisu radile.

Ugostitelji traže pomoć države za poreske namete

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ugostitelji su u svojim zahtevima, koje su dostavili gradonačelniku i kriznom štabu, zatražili i poreske olaškšice države, po modelu koje su uvele mnoge evropske zemlje. Ukazali su na primere Belgije, Kipra, Češke i Grčke koje su PDV za ugostitelje, sa 20 ili 15 odsto smanjile na 10 i pet procenata. Oni takođe traže i otpis poreza i doprinosa za period kada je na snazi bila zabrana rada, kao i proporcionalno umanjenje tokom ograničenog radnog vremena.

Ukazuju da će u narednih sedam do 10 dana, ukoliko se nastavi sa primenom ograničenog radnog vremena, više od 50 odsto kragujevačkih ugostiteljskih objekata biti primorano da stavi katanac na svoje lokale i zbog tpoga traže da im država omogući bankarske garancije za likvidnost i bespovratna pomoć od pet evra po stolici za svakog ugostitelja kome je bilo ograničeno radno vreme.

Pojačan inspekcijski nadzor, pokrenuto devet procesa pred sudom

U Kragujevcu je od početka ove nedelje zabeležen porast novoobolelih, pa je pojačan i inspekcijski nadzor u svim javnim objektima uključujući i ugostiteljske. U Gradskoj upravi za Nova.rs pojašnjavaju da se svakodnevno u trgovnama, bankama, kafićima i firmama obavi na desetine inspekcijiskih kontrola, a da je u ovom trenutku, posle više mera upozorenja, procesuirano devet slučajeva zbog kršenja propisanih pravila.

Kazne za fizička lica u ovim postupcima su od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica do 500.000 dinara.

Gradska uprava je u cilju sprečavanja širenja virusa, pozvala sve građane da prijave masovna okupljanja i grubo kršenje protivepidemijskih mera, a to mogu da urade pozivom na telefon – 505-800 i putem mejla [email protected]

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar