Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 U Kragujevcu je od početka nedelje koronavirus potvrđen kod 39 građana od 310 testiranih, što je značajan porast u odnosu  na prethodni period kada je za nedelju dana bilo registrovano samo 13 novoinficarnih. Komandant kriznog štaba Nikola Dašić  izjavio je da se najveći broj građana zarazio na privatnim proslavama i najavio rigoroznije kontrole u svim ugostiteljskim objektima, institucijama, javnim preduzećima i privatnim firmama. On je pozvao građane da prijave svako kršenje epidemioloških mera. 

Dašić je na konferenciji Kriznog štaba podsetio da je Kragujevac još uvek u vanrednoj situaciji i da je obaveza svakog pojedinca i pravnih lica da se pridržavaju protivepidemijskih mera koje su donate Uredbom Vlade Srbije. On je rekao da grad „ima mehanizme i resurse“ da kontroliše sprovođenje mera i da će biti sankcionisano svako kršenje.

„I dalje ćemo nastaviti sa pritiskom da se mere poštuju, pojačaćemo kontrolu na svim mestima na kojima je moguć prenos zaraze“,  najavio je Dašić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je oceno da  velika većina gradjana i vlasnika ugostiteljskih objekata poštuje mere, ali da je „manjina“ zbog neodgovornog ponašanja dovela ceo grad u opasnost.

Prema saznanjima Kriznog štaba, najveći broj novoinficarinh građana zarazio se na proslavama, te Nikola Dašić  navodi da je organizovanje slavlja tokom vanredne situacije „krajnje sebično i neodgovorno ponašanje“. On je pozvao građane da prijave svako kršenje mera, jer je to u interesu cele zajednice.

„Na zvaničnom sajtu grada imamo telefon i mejl adresu gde građani mogu da prijave kršenje mera.  Može to sad neko da nazove ‘tužibabanje’ ili nekako drugačije, ali to je u ovom slučaju odgovorno ponašanje. Ne smemo da dozvolimo da nam ‘manjina’ zatvori  poslove, ugrozi radna mesta  ili odvijanje nastave u školama. Jednostavno, tako se ponašaju i građani zapadnih zemlja, svako prijavljivanje ugrožavanja zdravlja je odgovorno ponašanje“, istakao je Dašić.

Povećan broj hospitalizovanih pacijenata i pregleda u kovid ambulanti

Tokom avgusta i septembra u Kragujevcu je bila relativno stabilna epidemiološka situacija, a broj pregledanih građana u kovid ambulanti kretao se između  120 do 150. Međutim, poslednjih dana zabeležen je blagi skok, ali kako tvrde u Kriznom štabu, stanje je  daleko od  julske statistike, kada dnevno  pregled dolazilo i po 400 građana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kliničkom centru koji pokriva šest regiona u prethodnom periodu broj hospitalizovanih pacijenata kretao se između 18 i 22, a od početka nedelje zbog komplikacija izazvanih koronavirusom pet pacijenata je respiratoru, a na lečenju je ukupno 27 obolelih, kaže dr Predrag Sazdanović, direktor te ustanove.

Uskoro nova isporuka vakcina protiv sezonskog gripa

Krizni štab je saopštio da je na teritoriji Šumadije potrošeno svih 13.200 doza vakcina protiv sezonskog gripa,  koje su bile isporučene pre 1. oktobra.  Najavljeno je da je za građane Kragujevca i cele Šumadije  poručeno još oko 10.000 doza, a prva isporuka od 1.800 vakcina,  trebalo bi da stigne već početkom sledeće nedelje.

On je izrazio sumnju, da bi zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, u Kragujevcu i celoj Srbiji mogao  da se ponovi scenario iz jula.

„Suočićemo se sa nečim što smo več videli. Neodgovorno ponašanje u junu, proizvelo je ozbiljan udar na zdravstveni sistem u julu. Sada smo spremni i znamo šta možemo da očekujemo, ali ako se budemo odgovorno ponašali možemo da izbegnemo potencijalno opasne situacije“ rekao je dr Sazdanović.

On je pojasnio da Infektivna klinika i Klinika za plućne bolesti od 1. marta  nijednog trenutka nisu prestajale da rade sa kovid pacijentima i najavio da će u Kliničkom centru uskoro biti proširena kiseonična infrastruktura, koja se kako objašnjava, pokazala kao ključna za lečenje obolelih od koronavirusa.

„U julu smo imali 350 kreveta sa kiseonikom, a pored angiosale i modernog skenera, sada smo od Ministarstva zdravlja  dobili i 110.000 evra da proširimo kiseonična mesta. Imamo i dovoljno lekova, spremni smo ukoliko dođe do novog udara, međutim, ako se svi budemo odgovorno ponašali, do tog udara neće ni doći“, podvlači Sazdanović.

Na pitanje novinara o broju preminulih kovid pacijenata koji su se lečili u Kragujevcu,  direktor Sazdanović je odgovorio „da Klinički centar nije kompetetntan da komentariše takve podatke i da sve informacije o preminulima dostavlja Ministarstvu zdravlja i Institutu ‘’Batut’’, te da novinari mogu da se informišu na njihovim sajtovima“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar