Foto: mod.gov.rs

Pripadnice Vojske Srbije doprinose svetskom miru rame uz rame sa svojim kolegama učešćem u misijama UN i EU. Integracija žena u sektor bezbednosti napreduje, ali je potrebno uložiti dodatne napore kada je u pitanju učešće žena u mirovnim misijama. Najobimniju vojnu saradnju Srbija ostvaruje sa članicama NATO-a, a najveći donator Ministarstvu odbrane i Vojsci su Sjedinjene Američke Države.

Institut za evropske poslove sproveo je tokom 2021. godine istraživanje o učešću pripadnica Vojske RS u mirovnim misijama kao i finansijskoj i drugoj podršci bilateralnih partnera Ministarstvu odbrane i Vojsci RS koja omogućava napredak na polju integracije žena u sektoru bezbednosti, sa posebnim osvrtom na multilateralne misije. Istraživanje je rezultiralo analizom Učešće pripadnica Vojske Srbije u mirovnim misijama i podrška SAD, a sprovedeno je u okviru projekta podržanog od strane Ambasade SAD u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Prema podacima dobijenim od Ministarstva odbrane, u periodu od početka 2012. do sredine 2018. godine žene su u proseku činile između 18% i 19,3% ukupnog broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske RS. Nasuprot tome, broj žena pripadnica Vojske RS koje su učestvovale u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije u istom periodu (1.1.2012. – 20.6.2018.) predstavlja nešto manje od 10% ukupnog broja pripadnika RS koji su uzeli učešće u ovim misijama – 316 žena naspram 2866 muškaraca, iako je prvi usvojeni Nacionalni akcioni plan predviđao da do 2015. godine broj žena u mirovnim misijama čini čak 30% ukupnog sastava.

Neki od uzroka malog broja žena u VS, a samim tim i u mirovnim misijama su kasno omogućavanje školovanja žena u Vojnoj gimnaziji i za oficirski kadar na Vojnoj akademiji, rodna kvalifikacija grešaka koje mogu da naprave pripadnice vojske koje učestvuju u mirovnim misijama, odvajanje od porodice i dece te nedovoljna institucionalna podrška u ovim slučajevima, ali i percipiranje vojske kao još uvek pretežno „muške“ profesije, posebno u zonama konflikta.

Primećuje se pomak, posebno ukoliko se podaci o sastavu jedinica Vojske RS koje učestvuju u mirovnim misijama uporede sa podacima drugih država, pri čemu Srbija gotovo da ne zaostaje za mnogo razvijenijim zemljama. Ovaj napredak se velikim delom duguje i programima usavršavanja, obuke i razmene kao i donacijama od strane bilateralnih partnera. Među njima svakako prednjače SAD jer su, po podacima dobijenim od strane MO, u poslednjih dvadeset godina, u razvoj odbrambenog sistema RS uložile minimalno četrdeset miliona dolara, u vidu izdvajanja za nabavku vozila, rezervnih delova i tehničke opreme, programe obuka, priprema pripadnika i pripadnica MO i VS za multilateralne misije i za opremu koja je predviđena za unapređenje znanja i veština.

BONUS VIDEO: Povlačenje pripadnika Rosu sa Jarinja

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar