kombo cover: vučić, dodik, orban
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

"To što su se formalno okupili oko teme demografije, ne sakriva u potpunosti suštinu - da su konzervativni, lideri koji su odlučili da udruže svoje konzervativnosti pod plaštom porodice jer nisu uspeli da nađu svoje istomišljenike među razvijenim demokratijama", navodi za Nova.rs Aleksandra Stanković, zamenica direktora Instituta za evropske poslove komentarišući nastupe lidera takozvane Višegradske grupe na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, pod nazivom „Porodica – ključ održivosti“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče govor na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, na kojem su, osim premijera Mađarske, Viktora Orbana učestvovali i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao i premijer Češke Andrej Babiš.

PROČITAJTE JOŠ

Vučić je govoreći o tome kako je Srbija puno uložila u odnos sa Mađarskom, istakao hrabrost premijera Viktor Orban da uspostavi dobre odnose sa Srbijom.

Tokom govora u Budimpešti, Vučić je, uz naznaku da će Srbija pojačati finansijske podsticaje za novčanu pomoć porodicama i deci, jer je, kako je istakao, demografski problem jedan na najtežih, uporedio je broj „lajkova“ na društvenim mrežama fotografija kučića i dece. Potom je naglasio ubedljivu „pobedu“ kučića naspram „lajkova“ koje dobijaju deca.

Prema njegovoj oceni, „svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote“.

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, ocenjuje ovaj skup i Vučićev govor kao nastup koji se graniči sa „govorom mržnje“, te dodaje da Vučiću nije bilo mesto na ovakvom skupu.

„Iako se ceo skup navodno bavi demografijom, iz izlaganja govornika je jasno da su glavne mete najčešće žene, migranti i LGBT zajednica, a da se kao krivac uvek vidi EU i pojedine evropske zemlje. Ukoliko Srbija i dalje želi da postane članica EU, Predsedniku Vučiću nije mesto na ovakvom skupu, jer jasno pokazuje vrednosnu orijentaciju. Što se tiče Dodika, njegove anti-migrantske izjave su sasvim neprihvatljive i graniče se sa govorom mržnje, iako kao rezultat njegove politike mnogi stanovnici BIH postaju migranti“, rekao je Miletić.

Goran Miletić
Goran Miletić Foto: Vesna Lalić

Aleksandra Stanković, zamenica direktora Instituta za evropske poslove, s druge strane, za Nova.rs ocenjuje ovaj skup kao ujedinjavanje konzervativnih političara koji podršku nisu uspeli da pronađu u demokratskim, razvijenim društvenima.

„Zajedničko predsedniku, Orbanu, Babašu, Janši i Dodiku jeste urušavanje dostignutih sloboda u njihovim društvima. Ovi lideri su, iako različiti, pre svega netransparentni, a na meti se u toku njihovih mandata često nađu demokratske institucije, nezavisno sudstvo, prava žena i slobode okupljanja, misli i medija. To što su se formalno okupili oko teme demografije, ne sakriva u potpunosti suštinu – da su konzervativni, lideri koji su odlučili da udruže svoje konzervativnosti pod plaštom porodice jer nisu uspeli da nađu svoje istomišljenike među razvijenim demokratijama. To prolazi samo u nedovoljno demokratskim društvima koji su izašli iz komunističkog i socijalističkog potlačenog miljea“, objašnjava Stanković.

Stanković takođe navodi da Vučić pravi paktove sa onima kojima je mesto na „političkom groblju“.

„Svrstavanje s političkim gubitnicima postaje praksa predsednika Vučića. Od SAD prvo s Klintonovom, pa sa Trampom, do EU s Janšom, Babašom i Orbanom. Prvo dvoje su izgubili izbore, iz različitih razloga, a svi su izgledi da navedeni evropski lideri odu uskoro na političko groblje. Permanentnim svrstavanjem s desnicom Evrope, Beograd trajno narušava odnose s Evropskom unijom i zemljama predvodnicama. Zbog nepostojanja spoljnopolitičke strategije predsednik Vučić i Vlada Srbije lutaće na međunarodnoj sceni s namerom da kratkoročno nešto izdejstvuju za interese Srbije iznova pokazujući da je Srbija nepredvidiv akter na koga se ne može osloniti“, govori Stanković za Nova.rs.

„Predsednik Vučić mogao bi da razmisli o strateškom pozicioniranju Srbije s dugoročnim i jasnim planom bez rezervi, umesto što spolju politiku gradi na ličnim prijateljstvima“, zaključiča je Stanković za naš portal.

Aleksandra Stanković Foto: Promo

BONUS VIDEO: Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare