Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Beogradska porodilišta preduzimaju posebne mere u jeku epidemije koronavirusa. Kako je za Nova.rs rečeno u porodilištu u Višegradskoj posete su u potpunosti zabranjene, dok su u klinici "Narodni front" ograničene na pola sata.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović za Nova.rs je rekao da KGA „postupa u skladu sa svim procedurama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije i Službe za intrahospitalne infekcije Kliničkog centra Srbije“.

„Na Klinici se u potpunosti sprovodi odluka o zabrani poseta, ulaz na Kliniku je zaključan van redovnog radnog vremena i ulaz je moguć samo za pacijentkinje koje se obraćaju dežurnoj službi. Za dežurne ekipe je obezbeđena sva potrebna zaštitna oprema za prijem potencijalno zaraženih pacijentkinja, pojačane su mere dezinfekcije prostorija, obezbeđeno je dodatno snabdevanje potrebnim sredstvima za definfekciju i uvedena su dežurstva klavnih sestara Klinike“, rekao je Stefanović i dodao da se na dnevnom nivou održavaju sastanci Komisije za intrahospitalne infekcije Klinike radi praćenja situacije i omogućavanja pravovremenog delovanja.

„Prošle nedelje je održan sastanak direktora Klinike sa svim zaposlenima na kom su upoznati sa merama koje se preduzimaju u vezi sa pretećom epidemijom na kom su zaposleni Klinike svih profila dobili dodatne informacije kako se postupa u datoj situaciji“, kaže Stefanović za naš portal.

Nepoznat rizik za trudnice

Aleksandar Stefanović ističe da na globalnom nivou još uvek ne postoji dovoljno podataka o rizicima za trudnice.

„Uopšteno govoreći, trudnoća predstavlja stanje relativnog smanjenja odbrambenih sposobnosti uz povećane potrebe organizma na osnovu čega se kod trudnica mogu očekivati ozbiljniji oblici bolesti, ali su dosadašnja iskustva na svetskom nivou nedovoljna za izvođenje pouzdanih zaključaka. Trudnice treba da se pridržavaju saveta Ministarstva zdravlja i Instituta za zaštitu zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i opštih saveta o ponašanju u vreme epidemija respiratornih infekcija“, kaže Steganović i dodaje da je savet za trudnice da se kreću na otvorenom, a ne u zatvorenim prostorijama i onima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, kao i da unose puno vitamina, voca, povrća.

„U slučaju pojave temperature i respiratorne sinptomatologije neophodno je da se odmah jave lekaru“, zaključuje Stefanović.

Posete u Frontu ograničene

U beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ za Nova.rs kažu da su zbog koronavirusa uvedene posebne mere, odnosno da su ograničene posete i da se primenjuju stroge higijenske mere zaštite.

„Na svakom ćošku imamo sredstva za dezinfekciju i za pranje ruku. U našu kliniku su nedavno dolazili i epidemiolozi da nam daju posebne instrukcije“, rečeno je u dežurnoj službi „Narodnog fronta“.

Kao jedna od mera koja se primenjuje je i da tate koje dolaze kako bi bebu i mamu odvele kući čekaju na ulazu u porodilište. Takođe, oni koji dolaze u posete ne borave u sobma u kojima su ostali pacijenti.

U toj ustanovi tvrde da su oni i inače veoma pažljivi, pošto rade sa osetljivom kategorijom kao što su novorođenčad, trudnice i porodilje.

„Mi smo stalno u pripravnosti“, tvrde u klinici „Narodni front“

Kao preporuku navode da trudnice koje nemaju akutnih problema i simptoma, poput krvarenja ili im je pukao vodenjak, u periodu učestalih infekcija. kao što su koronavirus i grip, ne moraju da se izlažu gužvama i odlasku u zdravstvene ustanove gde postoji rizik da će se zaraziti.

Savetuju da se telefonom konsultuju sa svojim lekarom, a u zdravstvenim ustanovama da se pojave tek ukoliko su simptomi ozbiljniji.

Dodatne mere opreza primenjuje i Gerontološki centar Beograd, koji je zbog koronavirusa ograničio posete korisnicima domova za stare i posetiocima preporučio nošenje hirurške maske, potvrdila je za juče za Nova.rs Irena Babović, zadužena za odnose s medijma u ovoj instituciji.