Infuzija Foto: Shutterstock

Stomačni virus, dijareja, dehidratacija, trovanje hranom, krvarenje usled teže povrede, strah od zaraze kovidom u zdravstvenim ustanovama, ali i premor, iscrpljenost zbog posla, stresnog života, pa i mamurluk izazvan prekomernim unosom alkohola, neki su od razloga zašto je u poslednjih nekoliko meseci sve popularniji trend primanja infuzije kod kuće, a za jedan tretman potrebno je odvojiti oko 4.500 dinara.    

Pročitajte još:

Jedna flaša infuzije košta 1.500, a dolazak medicinske ekipe i ubrizgavanje je oko 3.000 dinara, zavisi od cenovnika privatne ambulante.

„Pacijent dobija infuziju kada gubi tečnost, ako je u pitanju akutno trovanje, ali i kada se desi gubljenje velike količine krvi, ili ako je zaražen virusom pa dođe do povraćanja, dijareje, i uvek kada je neophodna nadoknada tečnosti. Rehidratacija je osnovna funkcija infuzije. To je koktel sastavljen od fiziološkog rastvora, glukoze, vitamina, minerala. Takođe je infuzija važna za nadoknadu elektrolita“ objašnjava za Nova.rs dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine.

Infuzija Foto: Shutterstock

Infuzija koju građani primaju kod kuće i koju im daju medicinske ekipe privatnih ambulanti, značajna je pre svega za starije i slabo pokretne osobe. Ipak, od kako je nastupila pandemija koronavirusa, davanje infuzije u kućnim uslovima sve je učestalije, a pojedini građani traže infuziju čak i kada su u postalkoholisanom stanju, ali i zbog premora.

„Svi razlozi za dobijanje infuzije koji nisu medicinski indikovani, neće oštetiti organizam, ali nisu neophodni. Ne treba zloupotrebljavati medicinske usluge i zvati ambulante ako stanje nije hitno“ kaže dr Miljković.

Primanje infuzije kod kuće značajno je u vreme pandemije, jer ljudi izbegavaju odlazak u zdravstvene ustanove, kako se ne bi zarazili kovidom ili neki drugim virusom.

Infuzija Foto: Shutterstock

„Febrilna stanja, dehidratacije, priprema za intervencije neke su od medicinskih indikacija koje zahtevaju davanje infuzije i zbog kojih nas građani najčešće zovu. Dužinu trajanja intravenske terapije, kao i sastav infuzije, propisuje lekar. Usled kovida i svih virusa koji vladaju, pacijenti u poslednje dve i po godine izbegavaju odlazak u zdravstvene ustanove i zadržavanje u istim, iz straha od zaraze, pa zato često zovu da infuziju prime u svom domu. Takođe, ima dosta nepokretnih ljudi, kojima je jedina šansa da prime infuziju, ako dođemo u njihovu kuću, jer je za njih veoma komplikovano da dolaze u ustanovu“, kaže za Nova.rs Žaklina Nedeljković, iz Ambulante „Mobilna sestra“.

Lekari, međutim, upozoravaju, da je sve više građana koji zovu da plate infuziju kod kuće, ali i druge medicinske usluge, a da prethodno nisu obavili lekarski pregled i nemaju izveštaj iz zdravstvene ustanove, što može biti veoma opasno. U skladu sa ovim pojavama, javljaju se ambulante koje rade na crno.

Foto:Vesna Lalić

„U takvim ambulantama, kojih je sve više, ne znamo ko, ni kako radi. Mnogi nisu prijavljeni, rade na crno, ne traže lekarske izveštaje, dolaze sa infuzijom za svaku glupost, ako je neko mamuran ili umoran od izlazaka, provoda ili tako neka izmišljotina. Infuzija se mora pravilno davati, pacijent ne sme da bude ostavljen da infuzija iscuri, pa da je on sam skida i tome slično. A koliko čujem, propusta je mnogo. Svako bi danas da se igra bolnice“ kaže za Nova.rs lekar jednog beogradskog doma zdravlja, koji je zamolio da ostane anoniman.

Šta je infuzija?

Injekcija infuzije podrazumeva ubrizgavanje lekova u tečnom stanju, uz pomoć sterilnog pribora: šprica i igle za injekcije, koju sme da daje samo stručno medicinsko osoblje, a prema uputstvu i nalogu lekara. In­fu­zi­ja se da­je kod poreme­ća­ja or­ga­ni­zma u ko­ji­ma se gu­bi­tak teč­no­sti, elek­tro­li­ta i hran­lji­vih ma­terija ne mo­že na­dok­na­di­ti uno­som pre­ko di­ge­stiv­nog trak­ta. Infuzija je način da tečnost u vidu rastvora uđe direktno u krvotok, ravnomerno i na duži vremenski period. Pacijent oseća umanjenje tegoba vrlo brzo, a organizam se snabdeva materijama koje su mu preko potrebne.

Kada se daje infuzija?

Infuzija se daje zbog:

Dehidratacije organizma
Poremećaja probave (dugotrajne uporne dijareje)
Pada imuniteta, akutne ili hronične virusne ili bakterijske infekcije
Stanja stresa, hroničnog umora i iscrpljenosti
Dugotrajne upotrebe lekova ili nemogućnosti unošenja lekova „na usta“
Kombinacije sa nekim lekovima, kako bi oni brže dospeli u krvotok
Jake i uporne migrene
Alergije
Malokrvnosti i poremećaja elektrolita u krvi
Opekotina
Dugotrajnih temperatura
Detoksikacije posle hemoterapije
Oporavka organizma posle zračenja i hemoterapije
Osećaja mučnine prilikom trovanja hranom, prekomernog konzumiranja alkohola i slično.

Bonus video: Ishrana može da olakša lečenje raka limfnih žlezda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare