Foto: EPA-EFE/PETER KOMKA

Ukoliko se nekome iznenada sloši, a vi ste u prilici da mu pomognete, nije loše znati da postoji napitak koji je zamena za infuziju u hitnim slučajevima - kada osoba ne može da stigne do bolnice.

Za napitak smo saznali od studenata Medicinskog fakulteta, koji su o njemu učili na predavanjima iz pedijatrije. U pitanju je rešenje za hitne situacije, dok se čeka na lekarsku pomoć – i nikako ne može zameniti stvarnu infuziju, ali verovatno može bar malo pomoći u nepredviđenim situacijama.

Pročitajte još:

Infuzija je inače nezamenjiva kod dehidracije, mučnine, dijareje, trovanja hranom, pada imuniteta, virusne ili bakterijske infekcije, alergije, malokrvnosti, opekotina, temperatura, nakon hemoterapije, stresa i iscrpljenosti, migrene…

U najviše slučajeva se daje u bolnicama, ležećim bolesnicima, kao i u ambulantama, kada dođe pacijent kojem je iz nekog razloga loše. Može se dati i u kućnim uslovima od strane patronažne sestre, što je posebno olakšavajuće ukoliko se radi o bolesniku koji ne može da se kreće.

Međutim – infuziju daje isključivo stručno medicinsko osoblje.

Foto:Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali, ako se desi hitna situacija, nekome ko se oseća loše možete pomoći sledećim napitkom.

U litar vode treba dodati:

dve supene kašike šećera ili meda

pola kašičice soli

četrvtinu kašičice soda bikarbone

pola šolje soka od pomorandže

Ono što je zgodno kod ovog napitka za „ne daj Bože“ je to što je velika šansa da većinu ovih sastojaka imate u kuhinji.

Svakako, ako nekome nije dobro, ovo je privremena prva pomoć, a osoba kojoj je pozlilo treba što pre da potraži pomoć lekara.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare