Fantomski pokret "Kopaćemo", koji se zalaže za kopanje litijuma u Srbiji, objavio je "Registar ekoloških terorista", u kojem direktno targetira ekološke aktiviste kao "teroriste". Među njima su i poznata imena, poput Zlatka Kokanovića i Aleksandra Jovanovića Ćute, ali i Bojana Simišića iz Eko straže, koji organizuje današnji protest ispred RTS-a.

„Uoči najavljenih protesta za 1. septembar 2024. godine, obaveštavamo Vas da smo pokrenuli jedinstveni Registar ekoloških terorista u Srbiji. Svrha Registra je da evidentira pojedince koji primenjuju taktike ekološkog terorizma u cilju postizanja političko-ekoloških ciljeva na štetu drugih. Pratićemo ovaj protest kao i sve buduće na kojima se budu sprovodile taktike ekološkog terorizma u cilju sprečavanja rudnika jadarita. Ažurno ćemo voditi evidenciju svih incidenata pojedinaca koji imaju veze sa ekološkim terorizmom.“

Foto:Screenshot/kopacemo.com

Ovako glasi mejl koji su novinarima poslali i dalje anonimni članovi udruženja „Kopaćemo“, svega nekoliko sati pred protest ispred RTS-a, koji organizuje Eko straža kao vid podrške aktivistima koji su bili privedeni ili maltretirani zbog svog učešća na protestima protiv Rio Tinta.

U pitanju je „registar“ u kojem se, pre svega, objašnjava da „američki FBI definiše ekološki terorizam kao upotrebu ili pretnju upotrebe nasilja kriminalne prirode protiv nevinih žrtava ili imovine od strane ekološki orijentisanih grupa iz ekološko-političkih razloga“, te da je ovo prvi takav registar u svetu. U njemu se nalazi 20 ekoloških aktivista i njihovi „dosijei“. Konkretno, moguće je videti fotografiju svakog aktiviste, organizaciju čiji je član, zanimanje, da li je privođen ili hapšen, zbog čega, ali i „dosije“.

PROČITAJTE JOŠ

Među aktivistima koji su na ovaj način direktno targetirani su i Zlatko Kokanović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Ivan Bjelić, režiser Stevan Filipović, košarkaš Vladimir Štimac, sociolog Jovo Bakić, kao i Bojan Simišić, organizator večerašnjeg protesta.

Alarmantno je i to što se, barem tako deluje, spisak biti duži. Konkretno, na zvaničnom sajtu ove fantomske organizacije postoji opcija prijave „ekoloških terorista“.

Ko stoji iza udruženja „Kopaćemo“?

Pre svega nekoliko dana, preciznije 28. avgusta, osnovano je udruženje „Kopaćemo“, koji sebe predstavlja kao pokret koji okuplja ljude koji veruju u „zdravu, jaku i bogatu Srbiju“, sa ciljem „borbe protiv dezinformacija i podrške otvaranju rudnika jadarita“. Ko stoji iza ovog pokreta, međutim, nije poznato. Nije poznato ko su osnivači, članovi, predsednik…

U odgovorima za Nova.rs, anonimni članovi ovog udruženja rekli su da neće otkrivati svoj identite iz „bezbednosnih razloga“.

„Za sada, nećemo izlaziti sa imenima osnivača i članova iz bezbednosnih razloga. Delujemo anonimno, ali privremeno. Mnogi ljudi još nisu spremni da čuju istinu o rudniku i komunikacija je previše agresivna. U planu je da objavimo preko 200 edukativnih snimaka protiv dezinfomacija o rudniku jadarita. Tek kada ljudima uklonimo strah i skinemo im povez sa očiju, izaći ćemo javno sa imenima kako bismo pokrenuli dijalog o ovom važnom pitanju za našu zemlju“, naveli su.

Dodali su da nisu registrovani u APR-u, kao i da se finansiraju iz sopstvenih izvora i donacija građana. Na njihovom zvaničnom sajtu, međutim, ne postoji formular za donacije.

BONUS VIDEO Žele da kopaju litijum, ali ne i da otkriju ko su: Za ekološke aktiviste to je „tupav i glupav marketing“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare