Darija Kisić Tepavčević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U realnom svetu, daleko od izmaštanih brojeva i zlatnih statistika vlasti, žene se teže zapošljavaju, lakše dobijaju otkaze i primaju niže plate od svojih muških kolega za iste poslove, ukazuje danas u saopštenju Politička platforma Solidarnost.

Kako se napominje, žene su češće mobingovane i ucenjivanje na poslu, imaju nesigurnije ugovore, pa time i nemogućnost da ostvare minimalna prava koja bi trebalo da su im garantovana.

U saopštenju se negiraju ocene i podaci ministarke Darije Kisić Tepavčević o unapređenom položaju žena i većem zapošljavanju žena u proteklih pet godina i ukazuje da je reč o „izvrnutoj statistici ministarke“.

O položaju žena na tržištu rada, kako se objašnjava, dovoljno govori i činjenica da su preduzetnice prinuđene da se trudne mukotrpno bore za svoja prava, ne bi li „pritisle Vladu Srbije da menja izuzetno diskriminatorni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kome nemaju pravo na porodiljsko odsustvo“.

Za poboljšanje položaja žena na tržištu rada je neophodno menjati Zakon o radu, ukinuti prakse sklapanja nestandardnih ugovora koji poslodavcima ostavljaju odrešene ruke za suštinsku eksploataciju radnica, ali i promeniti prateće zakone koji bliže uređuju radne odnose, navodi se u saopštenju.

„U aprilu kažemo ZA dostojanstvene radne uslove i ekonomsku politiku u javnom interesu“, zaključuje Politička platforma Solidarnost.

Bonus video – Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare