Patrijarh srpski gospodin Irinej
Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Do kraja oktobra trebalo bi da budu gotovi svi radovi na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, a patrijarh Irinej je tim povodom istakao velike zasluge Rusa, ocenjujući da bez njih taj posao ne bi 100 godina bio završen.

Patrijarh Irinej je za televiziju „Hram“ rekao da će Hram Svetog Save biti čudo arhitekture i građevinarstva i budući duhovni i kulturni centar Beograda.

„Mislim da će ovo biti naš, ali i ponos čitavog hrišćanskog sveta, pogotovu kada budu postavljeni mozaici rađeni po stilu vizantijske umetnosti. Naravno, tu naša braća Rusi imaju velike zasluge jer da nisu oni prihvatili ovaj posao, mi ga ne bi završili za 100 godina“, naglasio je patrijarh Irinej, preneo je Sputnjik.

On je izrazio nadu da će hram na Vračaru biti završen u predviđenom roku, napominjući da je reč o jednom vrlo velikom objektu, ne samo za naše, već i svetske prilike.

„Da dočekamo taj veliki dan da Hram bude i osvećen“, rekao je patrijarh Irinej, dodajući da će Hram imati veliki uticaj na duhovna kretanja našeg vremena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare