Foto:EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije - 17. maja Gej Strejt alijansa danas otvara konkurs za dodelu osme po redu nagrade “Duga” za 2019/20. godinu.

Konkurs je kao i do sada javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su u prethodnih godinu dana svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema toj populaciji u Srbiji.

O nagradi odlučuje žiri koji čine uspešni pojedinci iz raznih oblasti, dobitnici prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Svi zainteresovani nominacije za nagradu mogu slati do 12. juna, a detaljnije informacije o uslovima konkursa i procedurama nominovanja mogu se pronaći na web strani www.gsa.org.rs/duga.

Iako je osnovna ideja i dosadašnja praksa da se ova nagrada dodeljuje upravo na današnji dan, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa Alijansa je kao osnivač nagrade odlucila da se ovogodišnji konkurs pomeri i realizuje kada se za to steknu uslovi.

Tako će se ceremonija dodele nagrade održati najranije u drugoj polovini juna, a organizatori će se prilikom organizovanja ovog događaja i njegovog koncepta voditi računa prvenstveno važećim zdravstvenim merama i preporukama.

Nagradu “Duga” je osnovala GSA i ona se od 2013. povodom 17. maja dodeljuje svake godine za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve” , modna urednica i novinarka Irena Mišović , predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić , oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Stojmenović , ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović , šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević kao i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP-a Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar