mere putovanja
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Građani Srbije i svi drugi koji budu ulazili na teritoriju Srbije imaju detaljan spisak mera koje je potrebno da ispoštuju kako ne bi imali problema na graničnim prelazima i tokom boravka u Srbiju.

Detaljniji prikaz svih pravila koja vas očekuju na granici, naći ćete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 

Najpre, državljani Srbije koji borave u inostranstvu i dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, a ne poseduju negativan PCR test, odnosno negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, moraće da budu u karantinu u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Oni moraju dan nakon prelaska državne granice da se prijave nadležnoj kovid ambulanti ili nadležnom zavodu za javno zdravlje. Bitno je istaći da to moraju da učine u roku od 24 sata.

Građani Srbije koji su primili obe doze vakcine ili jednu AstraZeneka, neće imati nikakvih problema prilikom prelaska granice.

Ove mere se ne odnose na građane Srbije i strane državljane sa boravkom u Srbiji koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske. Za građane svih drugih zemalja potrebno je da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Lica koja dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan antigenski test.

Bitno je istaći da se ove mere ne odnose na decu uzrasta do 12 godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare