Od danas možemo u tržne centre, ali pod ovim uslovima

Društvo 12. apr. 202106:55 > 07:39
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo rade od 6 do 22 sata, uz poštovanje epidemioloških mera o čijem sprovođenju brinu redari.

U Naredbi koju je doneo ministar zdravlja Zlatibora Lončara navedeno je da je rad i dalje zabranjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali im je omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Tržni centri su u obavezi da na ulazu vidno istaknu kolika je korisna površina celog objekta i maksimalan broj prisutnih osoba, kao i da su posetioci u obavezi da nose zaštitne maske.

Ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, oni se moraju obeležiti, kao što moraju da budu vidljivo obeležene linije kretanja unutar objekta, tako da se onemogući boravak ili okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu.

Na ulazu moraju da se koriste dezobarijere, dok fizička distanca između korisnika mora da iznosi najmanje dva metra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaposleni moraju da nose zaštitne maske tokom rada, a naročito tokom kontakta sa korisnicima, dok zajedničke prostorije i predmeti (toaleti, rukohvati na stepenicama, liftovi i sl.) moraju da budu dezinfikovani na svakih sat vremena.

Mora da postoji odgovorna osoba za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar), koji mora da nosi vidljivu oznaku.

Korona redar je dužan da upozori korisnike na obavezu nošenja maske prilikom ulaska i kretanja u objektu sve vreme boravka. Ukoliko neka osoba ne nosi masku, bez odlaganja mora da je obavestiti da napusti objekat, a ukoliko ona to odbije o tome obavesti nadležne inspekcijske službe.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Krizni štab je u petak doneo odluku o ponovnom otvaranju tržnih centara. Kako je tom prilikom rečeno za Nova.rs ova odluka je uslovljena epidemiološkom situacijom i daljim padom broja novoobolelih od koronavirusa.

Komentari

Vaš komentar