Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tržni centri bi trebalo da počnu da rade od ponedeljka, ukoliko se nastavi pad broja zaraženih, saopšteno je posle današnje sednice Kriznog štaba. Međutim, i dalje neće funkcionisati delovi ugostiteljskih objekata zatvorenog tipa unutar tržnih centara. U jednom od najvećih centara u Beogradu, za Nova.rs, kažu da čekaju zvanične odluke i smernice, pre svega kada je reč o načinu na koji bi mogli da rade ugostiteljski objekti koji imaju baštu.

Kako je saopštio član Kriznog štaba Branislav Tiodorović oni ugostiteljski objekti koji su u tržnim centrima sa mogućom baštom i izlaskom na otvoreno mogu da rade, ali da oni u zatvorenom prostoru ostaju zatvoreni.

O njihovom otvaranju, kako je naveo, razgovaraće se na narednim sednicama, ukoliko se bude poboljšala epidemiološka situacija.

„Neki od naših ugostitelja imaju bašte, pa još čekamo informacije o načinu na koji bi to trebalo da funkcioniše“, napominju iz jednog od najposećenijih beogradskih tržnih centara.

Čekaju se obaveštenja i o tome na koji način bi mogla da funkcioniše dostava iz ugostiteljskih objekata u okviru tržnog centra. Takođe je nejasno i da li će moći da se kupuje hrana u „food“ sekcijama tržnih centara.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema trenutno važećim propisima, ugostiteljskim objektima sa baštom je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog, podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Zabranjeno je izvođenje scensko-muzičkog programa (živa muzika u baštama).

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar