NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje najnoviji pritisak Srpske liste na novinarku KoSSeva Tatjana Lazarević. NUNS smatra da najnovije saopštenje Srpske liste zapravo predstavlja perfidan način da se novinarka i portal predstave kao izdajnici i da im se crta meta, što ih dovodi u ozbiljnu opasnost od mogućih daljih pretnji i napada.

Srpska lista je objavila saopštenje za medije u kojem je demantovala pisanje portala KoSSev da su autobusima iz centralne Srbije dovozili građane koji bi “navodno trebalo da učestvuju na protestima“.

„Neistine koje se tendenciozno plasiraju mogu imati opasne posledice i poslužiti kao alibi i povod za upotrebu nasilja prema našem golorukom narodu koji na miran, demokratski način izražava protest zbog gaženja osnovnih prava“, navodi se u saopštenju koje ni ovog puta nije dostavljeno portalu KoSSev, a koje su za sada objavili pojedini mediji na Severu Kosova, mediji u Prištini, kao i agencija Beta.

„Pozivamo građane da ostanu suzdržani i ne nasedaju na provokacije i laži koje se plasiraju u ovom osetljivom trenutku“, zaključuje se u ovom saopštenju, prema pisanju drugih medija.

Urednica portala KoSSev Tatjane Lazarević ističe da je neistina da su objavili dezinformacije jer u njihovoj vesti jasno piše da je pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana na ulazak u Kosovsku Mitrovicu, pristiglo najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG.

PROČITAJTE JOŠ

“Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30. U to su se uverili čitaoci našeg portala. Ista vest je dostupna i dalje, te stoga pozivam i javnost i političare da uporede informacije u saopštenju i na našem portalu“, navodi Tatjana Lazarević, za portal KoSSev.

„Što se ‘opasnih posledica tiče’, rizik od njih u ovom konkretnom slučaju je stoga odgovornost Srpske liste za širenje dezinformacije u vezi sa našim portalom, a čija meta smo tako ponovo postali. Nažalost meta je i istina i pre svega pravo građana da budu tačno informisani. I konačno što se ‘poziva’ tiče, još jednom, pozivam rukovodstvo Srpske liste, da prestanu sa diskriminisanjem našeg medija, odnosno javnosti koja se preko našeg portala informiše“, poručila je Lazarević dodajući da će o novom targetiranju u najkraćem mogućem roku, obavestiću i međunarodna strukovna udruženja.

NUNS ukazuje da ovo nije prvi put da se vrši pritisak na KoSSev podsećajući da je na prostorije u kojima se nalazi portal pucano iz vatrenog oružja 2015. godine, a direktorici je zapaljen automobil iste godine, dok je porodici urednice prećeno naredne 2016. godine. Iste godine, preko visokog zvaničnika ove stranke prenešena je poruka „da će im biti teško za rad“, ukoliko ne budu našli zajednički jezik.

Ujedno, portal je isključen sa liste medija koji se obaveštavaju o aktivnostima i infromacijama vlasti i ostalih institucija i nedostupnost istih našim novinarima za bilo kakva pitanja.

NUNS podseća da je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja a predstavnici vlasti treba da osude ovakve oblike teških pritisaka koji mogu da dovedu do težih posledica po novinare, i da novinarima portala KoSSev omoguće nesmetan rad.

BONUS VIDEO: Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar