Reporteri bez granica, novinari, novinar, reporter
Foto: Shutterstock

Sloboda štampe i bezbednost novinara u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost, a novinari, medijske kuće i aktivisti suočeni su sa SLAPP tužbama zbog istraživanja korupcije ili razotkrivanja zloupotrebe moći i veza političkih elita i kriminalnih grupa, navodi se u izveštaju Centra za ljudska prava Američke advokatske komore (ABA) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U izveštaju o upotrebi strateških (SLAPP) tužbi protiv protiv novinara u Srbiji je ocenjeno da je „nedavni talas tužbi protiv nekoliko medija, uključujući istraživačku platformu KRIK i VOICE, simbol rastućeg pritiska na nezavisno novinarstvo u zemlji“.

„U svetlu predstojećih parlamentarnih izbora u aprilu, ključno je da političari priznaju strašne posledice pravnog uznemiravanja novinara i otvoreno osude svaki pokušaj ometanja njihovog rada“, navodi se u izveštaju.

Kako se podseća, „SLAPP tužbe su one koje koriste bogati i moćni pojedinci da uguše javnu debatu uvlačeći svoje kritičare u dugotrajne i skupe pravne postupke“.

„Novinari u Srbiji rade u sve neprijateljskijem okruženju gde su često etiketirani kao ‘neprijatelji koji šire laži’ zbog njihovog istraživačkog izveštavanja o temama od javnog značaja“, ocenjeno je.

U istraživanju se navodi da „srpsko zakonodavstvo predvidja ograničenu zaštitu slobode izražavanja“.
„Srpsko zakonodavstvo pruža neke posebne garancije za bolju zaštitu prava na slobodu izražavanja u slučajevima povrede ugleda i časti protiv medija. Konkretno, Zakon o medijima obavezuje tužioca da pruži dokaze kojima bi potkrepio svoju tužbu i propisuje kraći rok zastarelosti nego u gradjanskim predmetima za pokretanje postupka“, navodi se u izveštaju.

Kako se dodaje, srpski sudovi u principu slede veoma usku definiciju novinarstva, a pojedine odredbe srpskog zakonodavstva pružaju zaštitu „časti“, „autentičnosti“ ili „pobožnosti“, što su pojmovi koji mogu imati veoma dvosmislena i široka značenja, u zavisnosti od konkretnog konteksta.

„Iako srpsko zakonodavstvo uključuje niz odbrana koje se mogu koristiti u slučajevima povrede ugleda i časti, sudovi ih često ne razmotre u praksi. Prilikom odlučivanja, sudovi često daju prednost tvrdnji o duševnim bolovima koju je izneo tužilac čak i ako je stvarna povreda njihovog ugleda neosnovana. Pored toga, sudije često ne primenjuju široku zaštitu prava na slobodu izražavanja po medjunarodnim standardima“, navodi se u izveštaju.

Ocenjeno je i da su tuženi novinari i aktivisti u Srbiji loše opremljeni da se brane u slučajevima SLAPP tužbi i nemaju uvek pristup besplatnoj pravnoj pomoći.

„Pored toga, srpskom pravnom okviru nedostaju zaštitne mere koje bi sprečile ili obeshrabrile SLAPP tužbe, kao što su rani odbačaj ili provere proceduralne svrsishodnosti“, navodi se u izveštaju koji je prosledio NUNS.

BONUS VIDEO: Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić

Komentari

Svi komentari (0)