Foto: Shutterstock

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše mesta za zapošljavanje u Srbiji trenutno ima za čistače prostorija, pomoćne kuvare i pomoćne gradjevinske radnike, kada je reč o nižem nivou obrazovanja, dok sa srednjim nivoom najviše mesta ima za bravare, vozače drumskih vozila, zavarivače, građevinske tehničare i medicinske sestre.

Kada je reč o višem i visokom nivou obrazovanja, u VI-1 stepenu stručne spreme najviše mesta ima za komercijaliste, menadžere, vaspitače predškolske dece, mašinske inženjere a u VI-2 stepenu stručne spreme za strukovne vaspitače, ekonomiste, socijalne radnike.

U okviru VII-1 stepena stručne spreme mesta za zapošljavanje ima za diplomirane inženjere gradjevinarstva, diplomirane ekonomiste, diplomirane pravnike/master pravnike, doktore medicine.

Evidencija NSZ pokazuje i da u VII-2 stepenu stručne spreme mesta ima za specijaliste ginekologije i akušerstva, specijaliste interne medicine, magistre ekonomskih nauka a u VIII stepenu stručne spreme za univerzitetske profesora prava, naučne istraživače socijalne politike, doktore ekonomskih nauka.

Navodi se i da najbrže do posla dolaze diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici i profesori stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog).

Kada su u pitanju profili srednjeg nivoa obrazovanja, brže dolaze do posla operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovodje, računovodje, negovatelji, medicinske sestre (specijalista instrumentiranja), kuvari, radnici na obezbedjenju – tehničari obezbedjenja, tesari, zidari, armirači.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar