Foto: Shutterstock

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" odbacilo je navode o zagađenju pijaće vode u Novom Sadu i najavilo postupke protiv onih koji su "iznosili neistine i uznemiravali javnost".

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom „povodom pisanja pojedinih medija, kao i objava na društvenim mrežama“, kvalitet pijaće vode odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, što znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize.

„Pored naše laboratorije, vodu svakodnevno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto“, naveli su iz tog preduzeća.

Dodaje se i da su biološke analize, od početka godine do sada, bile ispravne, „bez bioloških indikatora“, zbog čega se „može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz vodovoda na teritoriji grada Novog Sada i okolnih naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi“.

Naveli su i da će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema.

„Takođe, zbog iznošenja neistina i uznemiravanja javnosti, pokrenuće se postupak pred nadležnim organima“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naložio je hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda, povodom navoda u pojedinim medijima kako je ista neispravna, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Bezbednost i zdravlje građana su neprikosnoveni i zahtevam od svih relevantnih i ovlašćenih službi da promptno pristupe utvrđivanju činjenica i saopšte ih javnosti radi otklanjanja svih nedoumica“, rekao je gradonačelnik Đurić.

Ni Đurić ni JKP „Vodovod i kanalizacija“ nisu pominjali Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) iako je iz te stranke danas stiglo saopštenje sa upozorenjem o zagađenju vode.

POKS je objavio viber prepisku funkcionera „Vodovoda“ iz koje se, kako tvrde, vidi da je kontrola vode pokazala da su u vodi za piće pronađeni valjkasti crvi „Nematode“.

Zbog toga je ta stranka zatražila da direktor „Vodovoda“ podnese ostavku, a da policija i tužilaštvo ispitaju ceo slučaj.

***

BONUS VIDEO – U jeku sezone delovi Vrnjačke banje bez vode: Meštani za to krive nesavesno rukovođenje vodovodnim sistemom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare