Foto: Novi Optimizam

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić pozvao je građane Šapca na večerašnjoj tribini pod nazivom „Neće proći!“ da se u subotu 5. septembra odupru zastrašujućim pritiscima i glasaju po sopstvenoj savesti.

„Šapčani su u prethodnih više godina pokazali da umeju da se bore, i zato će odavde početi oslobađanje čitave Srbije od straha. Šabac bi kao oaza čovečnosti i slobode trebalo da predvodi ostatak Srbije u zajedničkoj borbi“, rekao je Čupić.

Čedomir Čupić Foto: Novi Optimizam

Karikaturista Dušan Petričić je izrazio strah da će režim ponovo pokušati da pokrade lokalne izbore u Šapcu, kao što je to već prethodno učinio u junu.

„Šabac je ovih godina za nas bio svetionik i pokazatelj da može drugačije, i zato ću ja, kao i mnogi drugi angažovani umetnici, učiniti sve što mogu da pomognem da se spreči da se Šabac uništi na isti način na koji su u Srbiji razorene institucije i ukinuta sloboda“, naglasio je Petričić.

Dušan Petričić Foto: Novi Optimizam

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, istakla je da su prethodni republički i lokalni izbori bili potpuno nefer i neravnopravni, i da samim tim to nisu nikakvi izbori.

Ona je navela da je zato potrebno učiniti sve što je moguće da se spreči da se pokradu i ovi ponovljeni izbori u Šapcu, što bi bio još jedan primer gaženja Ustava.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Novi Optimizam

Pravnik i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović nadovezao se na priču o junskim izborima, navodeći da je još jedan bitan element neregularnosti „način na koji su izborne liste prikupile potpise“.

On se posebno osvrnuo na to kako su pojedine, navodno opozicione liste prikupile potrebne potpise, navodeći da postoje dokazi kako su se u opštinama masovno prepisivali formulari i da postoje ljudi koji su potvrdili da su formulari sa njihovim potpisima predati, iako oni nikada nisu zaista dali podršku tim kandidatima.

Manojlović je dodao da stanje u kom jedan čovek drži apsolutnu vlast i potpuno marginalizuje institucije i struku ne može dugo da traje. Uz konstataciju da će se na kraju, kao i uvek u sličnim situacijama, sve rešiti na ulici.

On se ogradio da ovo nije njegova pretnja, već društvena zakonitost i logičan sled događaja.

Građani će jednom doći do te tačke kada će biti primorani da se ujedine i pošalju poruku „Neće proći!“

Savo Manojlović Foto: Novi Optimizam

Tribini su prisustvovali i biciklisti okupljeni u inicijativi „Pedala zagađenju!“. Inicijativa je nastala nakon nedavnih protesta protiv uništavanja životne sredine u Smederevu, a pokretač je Nikola Kolja Krstić iz smederevskog pokreta „Tvrđava.“ U okviru njihove akcije, u kojoj će biciklima obići 10 gradova i mobilisati stanovnike lokalnih zajednica da se bore za rešavanje ekoloških problema, oni su posetili Šabac i pružili podršku večerašnjem događaju.

Neće proći!Šabac, 4. 9. 2020.

Posted by Novi Optimizam on Петак, 04. септембар 2020.

Na kraju događaja, novinar lista „Glas Podrinja“ i moderator tribine Nenad Kulačin, simbolično je Branislavu Grubačkom iz pokreta Novi Optimizam uručio jedan od retkih preostalih jučerašnjih primeraka ovog slobodnog lista.

Razlog za ovaj gest je činjenica da je čitav tiraž juče već u toku prepodneva nestao sa svih kioska u gradu, a očigledno je da je to još jedan od načina na koji autoritarna vlast sa republičkog nivoa pokušava da spreči da istina dođe do građana Šapca.

Nenad Kulačin Foto: Novi Optimizam

Tribina je održana na platou ispred tvrđave Stari grad sa početkom u 20 časova, a organizovali su je pokret „Novi Optimizam“ i dnevni list „Danas“.

Autor teksta: Nikola Tamburkovski / Novi Optimizam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar