Foto: N1, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani Šapca u subotu 5. septembra doneće konačnu odluku o tome da li grad ostaje u rukama Nebojše Zelenovića ili će ga preuzeti naprednjaci. Sudeći prema brojkama to će biti mrtva trka, jer bez 27 opština na kojima će u subotu biti ponovljeni izbori, SNS sa jedne i svi ostali sa duge strane imaju gotovo izjednačen broj glasova. Razlika je negde oko 800 glasova u korist vladajuće stranke.

Šabac se godinama držao kao poslednja odstupnica apsolutnoj vlasti SNS, međutim, na poslednjim izborima održanim 21. juna izgledalo je kao da je i ovaj poslednji bastion pao, jer je SNS proglasila apsolutnu pobedu. U prvim nezvaničnim informacijama SNS je objavio da su osvojili više od 30.000 od ukupno 64.000 glasova i shodno tome 38 od 69 odbornika u lokalnom parlamentu. Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac tada je na zvaničnom Tviter nalogu objavio i fotografiju Aleksandra Pajića, kandidata te stranke za gradonačelnika, uz poruku „Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke u Šapcu“.

Aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović, međutim, izlazi u javnost sa podacima o brojnim kršenjima pravila izbornog procesa i neregularnostima.

„Obavestili smo i sud i tužilaštvo o raznim manipulacijama naprednjaka. Ceo Šabac zna da je 300 kriminalaca podmićivalo, pretilo i prisiljavalo ljude da glasaju za njih. Imamo dokaze, poslati su na prave adrese“, u više navrata rekao je Zelenović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Cela priča završena je odlukom Ustavnog suda da poništi izbore na ukupno 27 izbornih mesta.

Kad su brojevi u pitanju, imamo potpuno oprečne tvrdnje dva tabora, pa je vrlo teško reći koliko ko ima osvojenih glasova i koliko kome fali za pobedu.

Ako je verovati naprednjacima ova stranka je u Šapcu pobedila sa 11.000 glasova razlike. Zelenović, međutim, tvrdi da to nije tačno te da su gotovo egal i da u ovaj poslednji krug trke ulaze izjednačeni.

„Kada se saberu rezultati liste koju predvodi „Šabac je naš“ i ostalih šest lista iz grupacije koja je vodila grad u prethodnih šest godina, dolazi se do 29.435 glasova, što znači da je razlika u glasovima SNS i tih sedam lista – 881 glas. A razlika na 27 biračkih mesta na kojima će biti ponovljeni izbori je 61 glas, tako da je rezultat praktično izjednačen. Kada se ovome doda lista SPAS čiji pripadnici u Šapcu ne podržavaju SNS, ukupan broj glasova u razlici je prepolovljen jer je SPAS osvojio 400 glasova”, naveo je u tom trenutku Zelenović.

U subotu, dakle, sve zavisi od glasova 28.000 Šapčana, koji će na 27 izbornih mesta imati poslednju priliku da se izjasne o tome kakvu vlast žele.

U međuvremenu, između dva izborna dana, strasti se ni na trenutak nisu smirivale. Nakon što je Zelenović zbog loše epidemiološke situacije sa korona virisom doneo odluku o uvođenju vanredne situacije u Šapcu i samim tim do daljnjeg odložio ponavljanje izbora, iz SNS su se ređale optužbe na njegov račun, jedna za drugom, ali poprilično neusaglašene…

Prvo je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavom da u Šapcu nema razloga za uvođenje vanredne situacije. Onda se predomislio, pa je rekao da je vanredna situacija uvedena prekasno. Usledila je najava predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića da će u ovom gradu biti uvedena prinudna uprava, jer Zelenović izbegava izbore i odlazak sa vlasti, n ašta je usledio i odgovor gradonačelnika.

Foto:Nemanja Jovanović

„Baš da vidim da dođu i pokušaju da uvedu prinudnu upravu u Šabac. To je jedna velika laž i manipulacija naprednjaka, za koju nema nikakvog osnova, izbori još nisu završeni i ja sam apsolutno siguran da ćemo nakon ponovljenog glasanja na 27 izbornih mesta odneti pobedu“, poručio je Zelenović Glišiću.

Sada, kada se situacija sa koronom u Šapcu popravila i kada su se stekli uslovi za ponavljanje izbora, što će se i dogoditi 5. septembra, SNS kao da unapred priprema mogući poraz, te u javnost izlaze sa pričom da Zelenović u Šapcu priprema izbornu krađu. Takve optužbe pokrenuo je potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov, a zatim i ministar Branislav Nedimović koji je Zelenovića optužio za menjanje pravila usred izborne trke promenama pravilnika Gradske izborne komisije Šabac…

Subota će, u svakom slučaju, biti zanimljiv dan u Šapcu, videćemo šta će „dan D“ doneti ovom gradu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare