Foto: Vesna Lalić

U Šapcu su u subotu izbori, na kojima će se odlučiti da li će i poslednji opozicioni grad otići u ruke naprednjaka, međutim, suprotno svim očekivanjima srpska opozicija prethodnih dana o ovome ćuti i praktično pušta gradonačelnika ovog grada Nebojšu Zelenovića da sam bije ovu bitku.

Da podsetimo, u subotu će na ponovljenim izborima na 27 izbornih mesta izaći oko 28.000 glasača, koji će u vrlo tesnoj borbi odlučivati o sudbini Šapca. Gradonačelnik grada Nebojša Zelenović u nekoliko navrata je rekao da će borba biti neizvesna, da su vlast i opozicija za sada izjednačeni i da će presuđivati bukvalno svaki glas.

Dok se vlast ozbiljno angažovala da i legalnim i nelegalnim putevima dođe do svakog mogućeg glasa, opozicija ćuti.

Niko od opozicionih lidera koje je ovim povodom kontaktirala Nova.rs nije želeo ovo da komentariše, niti da objasni zašto je izostala podrška Šapcu i Zelenoviću. Kako se, međutim, nezvanično moglo saznati razlog je jednostavan: veći deo opozicije zalagao se i ispoštovao ideju bojkota izbora, pa će pri tom principu ostati i u ovom slučaju.

Objašnjenje jednostavno, ali da li je i ispravno i politički objašnjivo? Prevedeno na jezik običnih građana to bi zvučalo ovako: gledaću mirno kako mi gori kuća, zato što sam rekao da nisam vatrogasac. I tako niko niko nije pozvao građane Šapca da izađu na izbore, dobar deo javnosti u Srbiji i ne zna da su u subotu tamo neki izbori, kao posmatrači sediimo i gledamo kako i poslednji bastion opozicije pada u ruke vlasti.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs kaže da je ovakva odluka opozicije neobjašnjiva.

Dragan Popović Foto;N1

„Nastavljaju sa neobjašnjivom strategijom pucanja sebi u koleno. Od tehničkog pitanja napravili su religioznu dogmu. Predstavili su bojkot kao jedinu strategiju i drže se toga kao pijani plota. Bojkot nije cilj, on je sredstvo, to je jedno metodološko rešenje od kojeg možete da odstupite u bilo kom trenutku. Pogotovu ako imate ovakav jedan slučaj, potpuno je nelogično sedeti i posmatrati skrštenih ruku“, navodi Popović i dodaje da verovatno niko od glasača opozicije ne bi liderima uzeo za zlo niti zamerio da su ustali sada svi zajedno za Šabac.

Vladimir Pejić iz Faktor plusa kaže da je cela politička scena u Srbiji preopterećena sujetama i blago iracionalnim stavovima.

Foto: Medija centar Beograd

“ U opoziciji su česte trzavice, a ovo je nastavak tog trenda. Bojkot je već zaboravljen, on uopšte više nije tema. Da se cela opozicija već u petak uputila u Šabac kao podrška Zelenoviću to bi i glasačima u Šapcu, ali i onima u celoj Srbiji pokazalo da su jedinstveni, složni i kolegijalni. To bi sprečilo sve spakulacije, ovakva odluka, nisam siguran“, zaključuje Pejić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare