Mijomir Pelemiš Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Krizni štab je nakon današnjeg zasedanja doneo nove mere. Naime, od 20. decembra ove do 10. januara sledeće godine, svi strani državljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, dok će naši građani koji dolaze iz inostrastva, ako nemaju PCR test, morati da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan.

Darija Kisić Tepavčević je nakon zasedanja Kriznog štaba saopštila ove mere, te dodala da postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezultate i da to najbolje pokazuju brojke, koje su u padu poslednjih dana.

Kisić Tepavčević je navela i da je dosadašnja mera, a to je da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 sati, a da vikendom ne rade uopšte, produžena do petka, 18. decembra. Ona je dodala i da će se Krizni štab ponovo sastati u petak, kako bi se odlučilo o eventulano novim merama i da li će one koje su na snazi biti pooštrene.

Dr Anđela Gavrilović iz inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“, za Nova.rs prokomentarisala je nove mere Kriznog štaba koje se tiču državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva, kao i za strance koji dolaze u Srbiju. Dr Gavrilović je rekla da je mera koja se tiče ulaska u zemlju dobra vest.

Foto: N1

„Imam utisak da sad dobacuju do toga, da stvarno moramo da prestanemo da budemo taoci tog Kriznog štaba, i mi iz zdravstvenog sistema i nesrećni građani Srbije, koji više nemaju prostora da se bilo gde leče. Pošto je ova mera prepisana od nas, mi strašno pozdravljamo svaku tendenciju da se pomogne društvu, bez obzira da li je to njihova ideja ili naša. Napokon pokazuju znake zdravog razuma. Nadamo se da će nastaviti da usvajaju to što treba i da će preduzeti konkretne korake da se ovo društvo spasi“, rekla je dr Anđela Gavrilović i još jednom naglasila da su danas donete mere ispravne.

„Tako smo i mi predlagali isto. Ujedinili smo se protiv kovida i to nam je jedini cilj. Dakle, nikakve pozadine nema. Ne razumem se u ekonomiju i ne želim da se petljam, ali država je tu da smisli neki plan. Takođe, smatram da je bolje da se ‘stisnemo’ dve ili tri nedelje u tom nekom rigoroznom sistemu, nego da se ovako razvlačimo šest meseci, jer će ekonomija još više da trpi. Ovome nema kraja. Dogorelo je. Ako išta želim, to je da izađem iz bolnice, da se vidim sa meni dragim ljudima bez maske, prošetam psa, sednem na piće i udahnem vazduh. Nema sad šta da se slavi, ni Nova godina ni bilo šta drugo. Ljudi mi umiru svaki dan, ja nemam šta da slavim kad nosim jad i bedu iz bolnice 24 sata“, iskrena je dr Gavrilović.

Ona je istakla i da tračak nade postoji, ako Krizni štab nastavi da se ponaša zdravorazumski.

„Kasne, da, ali su makar nešto preduzeli što treba da se preduzme. Pa ako ovim tempom urade nešto do petka, ima šanse da preguramo ovaj period bez elementarne katastrofe. Mora da se spašava ovaj narod“, zaključila je dr Gavrilović.

Podsetimo, u Srbiji je u protekla 24 sata evidentirano još 4.932 pozitivna na koronavirus, a preminulo je 49 osoba. Testirano je 15.765 građana, a na respiratorima je 334 pacijenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare