Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beograđanin (ime poznato redakciji). koji je onkološki pacijent, opisao je sav pakao kroz koji je prošao nakon što je bio zaražen koronvarisom, a najgori deo je predstavljalo čekanje ispred Infektivne klinike, transport iz Beograda u halu "Čair" u Nišu, i povratak kući.

Simptome koronavirsa osetio je 2. decembra nakon čega su ga, zbog pridružene bolesti, iz kovid ambulante odmah poslali u Infektivnu klinuku, kako bi bio smešten na bolničko lečenje.

Opisujući ono što ga je sačekalo isred Infektivne klinike, A. M. je potvrdio činjenicu o kojoj Nova.rs već pisala – da je Infektivna ozbiljno „usko grlo“ zdravstvenog sistema, gde najteži bolesnici po čitav dan čekaju da budu usmereni u neku od kovid bolnica.

Povezane vesti:

„Kad sam stigao rano ujutru, 3. decembra, na šalteru je radila samo jedna, jako neprijatna sestra. Ta sestra je sama primala nove pacijente, slala ih na šaltere, zakazivala prevoz. Osim nje, tu je bio samo još radnik obezbeđenja koji se ponašao nepredvidivo. Lekari su uglavnom početnici i svi se konslultuju sa jednim glavnim“, priča on.

Većina pacijenata se, kako kaže, organizuje tako da ih neko doveze i onda čekaju u kolima da se ne bi smrzli.

“Nisam imao kola tako da sam sedeo ceo dan napolju sa temperaturom”, priča ovaj Beograđanin.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je konačno dobio uput za bolnicu, još dva sata je čekao na kola Hitne pomoći kojima je prvo prevezen do Gradske bolnice na Zvezdari, odakle je vraćen na Infektivnu uz obrazloženje da nema slobodnih mesta. Usledilo je novo čekanje od tri sata, sve do 11 sati uveče, na sanitet koji će ga odvesti u Niš. U halu „Čair“ stigao je u tri sata nakon ponoći.

Lečenje u hali „Čair“

Što se tiče samog lečenja u Nišu, kaže da nema nikakve primedbe, posebno na tehničko osoblje, koje je pored sveg posla bilo jako pozitivno.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

„Sve je bilo čisto, a sestre i tehničko osoblje su bili jako pozitivni i ljubazni. Sestre su svakog dana obilazile pacijente, merile temperaturu i saturaciju i one kojima je padala saturacija kačili na kiseonik“, priča Beograđanin.

Lekare je, kako kaže, retko viđao, i svaki put bi to bilo neko novo lice.

„U vizitu je uvek išao jedan lekar i svakog dana, i prepodne i popodne, bio je neki drugi, koji je pričao druge stvari i lečio na neki svoj način“, priča i dodaje:

„Jedan mi kaže ‘što si uopšte došao’, drugi ‘dobro je da si tu’, i tako svaki dan“.

Priča da je iz bolnice otpušten nakon pet dana lečenja, odmah nakon što mu je spala temperatura. Uz to su mu i analize krvne slike bile bolje. Virus, ipak, još uvek ima, kao i maligni tumor.

„Za prevoz do kuće snađite se sami“

Nakon što je otpušten iz bolnice, nastao je novi, neočekivan problem – sanitet iz Beograda nije hteo da dođe kako bi ga vratio kući.

Foto: Shutterstock

„Rečeno nam je da organizujemo sami sebi prevoz jer kad god su tražili sanitet iz Beograda do sad nikad nisu dobili pozitivan odgovor“, objašnjava.

Povezane vesti:

Ljudi su se uglavnom snalazili tako što su zvali rodbinu da ih vrati kući. On, međutim, nije imao tu mogućnost.

„Neko je došao do broja i onda smo pozvali Argus. Vozač kombija je došao sa spiskom putnika, koji je predao na šalter. Na osnovu toga su odštampali otpusne liste i poslali su nas kući. Drugačije nismo mogli ni da dobijemo otpusne liste.“

Vozač kombija je tako, od Niša do Beograda, vozio sedam osoba pozitivnih na koronavirus, ostavljajući svakog na željenoj adresi.

On je stekao utisak da osoba koja ih je vozila nije bila svesna da sve vreme vozi kovid pozitivne osobe i  kolikom riziku se izlaže.

Otkad se vratio u stan, leči se sam terapijom koja mu je prepisana u bolnici.

Kako kaže, u bolinici je prilikom otpusta upozoren – ako mu se pogorša stanje da se hitno javi na Infektivnu, a onda sve opet iznova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare